Večino kršitev so že odpravili

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo seznam mesnic in razsekovalnic mesa, v katerih so inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin med aprilom in majem izvedli poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa. Večina kršitev je sicer že odpravljenih.

Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa
Fotografija je simbolična. Foto: Boštjan Bensa

LJUBLJANA > Veterinarji so v času od 22. aprila do 31. maja izvedli poseben pregled v 40 razsekovalnicah prašičjega mesa, štirih razsekovalnicah perutninskega mesa in 69 mesnicah. Osem mesnic so pregledali skupaj s Finančno upravo RS, ki je preverjala izpolnjevanje zahtev iz svoje pristojnosti.

Skupaj so tako izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje, od tega v 13 razsekovalnicah za rdeče meso in v 47 mesnicah. Pregled se je nanašal na sveže, in ne predpakirano meso. Seznam vseh kršiteljev je na voljo tu.

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je v izjavi za medije v Ljubljani pojasnila, da so se inšpektorji tokrat bolj kot na zagotavljanje sledljivosti osredotočili na pravilnost označevanja. Kršitev pravil glede slednjega je bilo več, vendar to ne vpliva na zdravje ljudi, ampak gre za zavajanje potrošnikov.

Kot je pojasnil generalni direktor uprave Janez Posedi, od 1. aprila velja drugačna ureditev glede označevanja porekla mesa. “Da lahko nekdo govori o poreklu mesa, morajo biti izpolnjeni trije pogoji - žival mora biti rojena, vzrejena in zaklana v isti državi. Samo pod tem pogojem je mogoče uporabljati termin poreklo,” je povedal.

Zaradi nove ureditve so v tem delu pričakovali nekaj težav, čeprav so nosilce dejavnosti vsaj dvakrat v zadnjih šestih mesecih opozorili, da morajo slediti novi ureditvi. “Vseeno smo zaznali, da na tem področju obstaja deficit. Mi tovrstno kontrolo sicer izvajamo redno, tokrat pa je šlo za usmerjen nadzor prav zaradi spremembe zakonodaje,” je pojasnil.

Na seznamu se nahajajo vsi kršitelji, tudi tisti, ki so napake že odpravili. Po trenutnih podatkih kršitve odpravljajo še v vsaj dveh primerih, v večini ostalih primerov pa so dokaze o odpravi kršitev že tudi preverili v obratih, je pojasnila Bizjakova.

Inšpektorji tokrat niso zasledili tako velikih kršitev, da bi na policijo ali tožilstvo podali prijavo zaradi suma kaznivega dejanja goljufije, je dodala Bizjakova.

Na podlagi ugotovljenih neskladnosti so sicer izrekli 28 opozoril, izdali 23 ureditvenih odločb, s katerimi so odredili odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sedem plačilnih nalogov.

Kazni se razlikujejo glede na to, ali gre za pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Za posamezni prekršek za pravno osebo v primeru napačnega označevanja je najmanjša kazen 2000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe in za samostojnega podjetnika pa najmanj 800 evrov, je navedla Bizjakova.

Uprava se za javno objavo kršiteljev za razliko od podobnega nadzora v pekarnah in gostinskih obratih sprva ni odločila, ker je večina pomanjkljivosti že odpravila, vendar je seznam za objavo zaradi interesa javnosti in odločitve kmetijskega ministra Dejana Židana nato vendarle pripravila.

Kot je dejal Posedi, so s pripravo zaradi interesa javnosti pohiteli. V primeru gostinskih obratov, ki so jih pregledali lani, je bila novica o kršitvah objavljena v začetku decembra, nato pa je trajalo dobra dva meseca, da je bilo poročilo s kršitelji v celoti pripravljeno in javno objavljeno.

STA


Najbolj brano