Večina osrednjih medijev pri poročanju o mariborskih pedagogih kršila kodeks

Novinarsko častno razsodišče (NČR) ugotavlja, da je večina osrednjih slovenskih medijev s poročanjem o intimnostih med ravnateljem in učiteljico ene od mariborskih šol kršila Kodeks novinarjev Slovenije.

Novinarsko častno razsodišče ugotavlja, da je večina osrednjih slovenskih medijev s poročanjem o intimnostih med 
ravnateljem in učiteljico ene od mariborskih šol kršila Kodeks 
novinarjev Slovenije.  Foto: STA
Novinarsko častno razsodišče ugotavlja, da je večina osrednjih slovenskih medijev s poročanjem o intimnostih med ravnateljem in učiteljico ene od mariborskih šol kršila Kodeks novinarjev Slovenije.  Foto: STA

LJUBLJANA > Po tragediji, ki je sledila poročanju, je upravni odbor društva novinarjev vložil 12 pritožb, NČR je kršitve ugotovilo v vseh primerih.

Ravnatelj ene od mariborskih srednjih šol je novembra lani storil samomor, potem ko je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem naj bi bila z eno od učiteljic intimna v prostorih šole. Po presoji razsodišča objava tovrstnih vsebin, ki sodijo v najožji krog zasebnosti, ni v javnem interesu.

Po ugotovitvah NČR, ki je o pritožbah presojalo v februarju in marcu, so POP TV, TV Slovenija in spletni portal Žurnal24 kršili 17. člen kodeksa. Ta novinarje zavezuje k spoštovanju zasebnosti.

V primeru TV Slovenija sicer niso bili povsem soglasni pri obravnavi, je še poudarila predsednica razsodišča Ranka Ivelja. V oddaji Odmevi so se namreč zelo samoomejili, poudarjali so družbene vidike dogodka, kot so poseg v zasebnost in kaznivost snemanja dejanja. Edini zdrs, ki se je zgodil, pa je objava obeh vpletenih.

Poleg 17. člena so Radio 1, Radio Aktual, moski.si, moskisvet.com, Planet TV, PlanetSiol.net, Slovenske novice in Kanal A kršili še 12. člen, ki sankcionira nedovoljeno zbiranje podatkov. Časnik Svet24 in spletni portal svet24.si sta poleg omenjenih kršila še 23. člen, ki novinarje zavezuje k etičnem poročanju o samomoru.

Kodeks je skupno kršilo 48 novinarjev, urednikov in voditeljev, poudarja NČR.

Na vprašanje, kaj pomeni, da je 12 medijev kršilo kodeks v tako občutljivi zadevi, Ivelja odgovarja, da je to dokaz, da so slovenski mediji na tem izpitu padli. Med temi mediji so mediji z največjim vplivom, nacionalna televizija, radii z veliko poslušanostjo in časopisi z veliko branostjo, je še poudarila.

Ta primer po njenih besedah tudi dokazuje, da raven etike v slovenskem novinarstvu ni dobra. “Kar 12 medijev je napačno ravnalo, ni spoštovalo kodeksa, ni spoštovalo posameznikov, ki sta se znašla v stiski in bila žrtvi domnevnega kaznivega dejanja,” je dodala.

Kot je še povedala, se niti eden od obravnavanih novinarjev ni opravičil ali iskreno obžaloval svojo odgovornost. In samo urednica ene od televizij ni zanikala svoje odgovornosti. Prav tako je le ena novinarka, mariborska dopisnica nacionalne televizije, v odgovoru na pritožbo zapisala, da ni želela posneti izjave, ampak so jo v to prisilili. Vendar pa Ivelja izpostavlja, da ima vsak novinar po kodeksu možnost zavrniti poročanje o določeni zadevi.

V odgovorih na pritožbe so dobili veliko odgovorov, ki so bili izgovori, je nadaljevala. Večinoma so novinarji pisali, da je bila zadeva že objavljena, a s tem po besedah Ivelje ne moreš opravičiti svojega ravnanja.

Poudarila je še, da NČR lahko le trka na vest novinarjev, zato je pesimistična glede morebitnih sprememb, saj je že iz odgovorov na pritožbe razbrati, da niso razumeli lekcije.

Na TV Slovenija je do kršenja kodeksa prišlo v oddaji Odmevi, kodeks so kršili tedanja odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, urednica oddaje Odmevi Nada Lavrič, voditeljica Rosvita Pesek ter novinarja Saša Krajnc in Ana Marija Bosak. Na POP TV so kodeks kršile novinarke Danica Ksela, Barbara Bašič in Tjaša Dugolin, voditelj Jani Muhič ter tedanji odgovorni urednik informativnega programa Tomaž Perovič in tedanja urednica oddaje 24 ur Tjaša Slokar.

V primeru Sveta na Kanalu A je NČR kršitve zaznal pri novinarki Mojci Hanžič, voditeljici Nuši P. Lesar in uredniku Gregorju Trebušaku. V primeru Slovenskih novic in portala slovenskenovice.si je kodeks kršil odgovorni urednik Bojan Budja.

Med novinarji portala Planet Siol.net sta kodeks kršili Maja Mastnak in Anja Ciglarič ter odgovorni urednik Uroš Urbas. Omenjeni novinarki sta kodeks kršili tudi pri poročanju za oddajo Danes na Planet TV, poleg njiju pa še Mirko Mayer in Uroš Slak, ki sta vodila oddaje v času objave prispevka, ter Bojan Traven, ki je tedaj urednikoval na Planet TV.

Kodeks je kršil tudi urednik Žurnala24 Matej Košir, ki je tudi prevzel odgovornost za kršitve avtorjev podpisanih z inicialkami J. Z., S. H. H., A. Š., Ir. K., saj ni razkril njihove identitete. Kodeks so kršili tudi Gabrijel Toplak, Sašo Avramovič in avtorji, podpisani z R. T., P. R., M. J. in T. C. s portala oziroma časopisa Svet24 ter odgovorni urednici portala oziroma časopisa Karmen Špacapan ter Sonči Nered Čebašek.

Kršitve je razsodišče ugotovilo pri novinarju M. C. (oziroma Aljažu Pogorelčniku) in odgovornemu uredniku portala moski.si Marijanu Jurencu ter pri novinarju z inicialkama N. J. in odgovornemu uredniku spletnega medija moskisvet.com Pavlu Vrabcu.

NČR je kršitve ugotovil tudi pri voditelju Denisu Avdiču in njegovem asistentu Mihi Deželaku, drugih avtorjih jutranjega programa Radia 1, ustvarjalcih rubrike Zjutranja kronika in odgovornemu uredniku Radia 1 Andreju Vodušku. Prav tako so kodeks kršili neimenovana voditeljica, voditelja Klemen Bunderla in Primož Siter ter odgovorni urednik Radia Aktual Simon Prelesnik.

STA


Najbolj brano