Večina ocenjevalcev NPZ za bojkot letošnjega ocenjevanja, če ne bo ustreznega plačila

Večina učiteljev, vključenih v vrednotenje nacionalnega preverjanja znanja, se je v poizvedovanju Sviza opredelila za bojkot letošnjega vrednotenja preverjanja, če za to ne bodo prejeli ustreznega plačila. Na več kot polovici osnovnih šol, ki so se vključile v opredeljevanje, je po navedbah Sviza za bojkot več kot 88 odstotkov ocenjevalcev NPZ.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in 
kulture Slovenije Branimir Štrukelj  Foto: STA
Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj  Foto: STA

LJUBLJANA > V opredeljevanje, h kateremu so pozvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), se je od okoli 450 osnovnih šol vključilo 273 šol. Od 3611 učiteljev, kolikor jih na teh šolah sodeluje pri vrednotenju nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), se je za bojkot opredelilo 3183 učiteljev, je na novinarski konferenci pojasnila predsednica Sviza Jelka Velički. Lani je po njenih besedah z vseh slovenskih osnovnih šol pri vrednotenju NPZ sodelovalo 5124 učiteljev.

Predstavniki Sviza se popoldne na pogovorih o tem sestanejo s predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Osnutka predloga dogovora, ki so ga z ministrstva Svizu poslali v torek popoldne, glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj danes ni želel podrobno pojasnjevati. Ocenil je le, da je to korak v pravo smer, a potrebuje kar nekaj pomembnih dopolnitev, in sicer dejansko zagotovilo učiteljem, da se bo to njihovo delo ustrezno vrednotilo, dopolnila, ki bodo zavezala ministrstvo k pripravi tehtne analize o smiselnost izvajanja sedanjega načina NPZ, ter rokih za pripravo sprememb.

Tudi svojih pogajalskih izhodišč Štrukelj ni želel razkrivati. Po njegovih ocenah je za sklenitev dogovora potrebnih od pol milijona do milijon evrov. Glede na torkov osnutek ministrstva pa Štrukelj, kot pravi, ni prepričan, da bi danes dogovor lahko sklenili.

STA


Najbolj brano