Več prodanih vinjet, a tudi za tretjino več kršiteljev

Darsovi nadzorniki vinjet so v prvem letošnjem polletju na naših avtocestah in hitrih cestah zasačili 16.368 prekrškarjev brez vinjet ali z napačno vinjeto. To je za 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Daleč največ kršiteljev, 5425, so ujeli na primorskem kraku avtoceste.

Poleti ob koncih tedna se tuji vozniki, ki kupujejo vinjeto, gnetejo ob kiosku na nekdanjem mejnem prehodu Škofije in ovirajo promet, čeprav vinjeto lahko kupijo na avtocesti že pri Benetkah  Foto: Katja Gleščič
Poleti ob koncih tedna se tuji vozniki, ki kupujejo vinjeto, gnetejo ob kiosku na nekdanjem mejnem prehodu Škofije in ovirajo promet, čeprav vinjeto lahko kupijo na avtocesti že pri Benetkah  Foto: Katja Gleščič

SLOVENIJA > Dars je od letošnjega januarja do konca maja od kršiteljev zbral za več kot 1,6 milijona evrov glob; kazni se sicer gibljejo med 300 in 800 evri. Pobrane globe ne ostanejo Darsu, ampak gredo v državni proračun.

Tudi Nemci želijo uvesti vinjete za vožnjo po njihovih cestah in avtocestah, ki so bile doslej brezplačne. Uvedli bi jih z letom 2016, a to nameravajo izpeljati tako, da jih bodo v resnici plačevali samo tuji vozniki. Domačim voznikom namreč nameravajo vložek za vinjeto “povrniti”, tako da jim bodo znižali davek na motorna vozila. Tako naj bi se izognili očitkom o diskriminiranju tujih voznikov. Desetdnevna vinjeta naj bi stala deset evrov, dvomesečna 20 evrov, cena letne vinjete še ni natančno določena, stala pa naj bi nekaj več kot 100 evrov, odvisna bo namreč od velikosti motorja vozila, njegovi starosti in stopnji emisij.

Dars je od lanskega decembra do konca letošnjega maja skupaj prodal 2,268.381 vinjet, kar je skoraj 48.000 vinjet več kot v enakem obdobju lani. Prodali so sicer manj letnih in mesečnih vinjet, a občutno več tedenskih. Za tedensko vinjeto se je v tem obdobju odločilo 1,290.881 voznikov, kar je 83.000 več kot v enakem lanskem obdobju.

Od letos veljajo tudi nove vinjete za težje kombije; teh so prodali približno 41.000 letnih, 7000 mesečnih in 73.000 tedenskih. Med kršitelji, ki jih Darsovi nadzorniki ujamejo brez ustrezne vinjete, je največ tujcev.

Najpogostejši izgovor zasačenih je, da niso vedeli, da je potrebna vinjeta ali da je niso imeli možnosti kupiti. A pri nadzornikih to ne deluje. Pod nos jim pomolijo fotografije tabel ob vstopu na avtocesto, ki kažejo, da je obvezna vinjeta. Za tiste tuje voznike, ki prihajajo na primorsko avtocesto z italijanske strani, je v Italiji na voljo 160 prodajnih mest, kjer je mogoče kupiti vinjeto. Samo v Trstu je kar 91 prodajnih mest. Prav tako pa je slovensko vinjeto mogoče kupiti že na vseh avtocestnih počivališčih na avtocesti A4 od Benetk proti Sloveniji, tako da tujim voznikom res ni treba, da se poleti gnetejo na nekdanjem mejnem prehodu Škofije pri kiosku, ki prodaja vinjete. “Vozniki si lahko vsa prodajna mesta ogledajo tudi na spletni strani Darsa in si izberejo najbliže, da se izognejo gneči,” svetujejo na Darsu. KG


Najbolj brano