Več nesporazumov v sporazumu s Fidesom

Vladni pogajalci, ki so sklenili sporazum s sindikatom Fides, morajo vladi pripraviti natančna pojasnila o vsebini parafiranega sporazuma, vključno s finančnimi posledicami.

Vladni pogajalci, ki so sklenili sporazum s sindikatom Fides, 
morajo vladi pripraviti natančna pojasnila o vsebini parafiranega sporazuma, vključno s finančnimi posledicami.  Foto: STA
Vladni pogajalci, ki so sklenili sporazum s sindikatom Fides, morajo vladi pripraviti natančna pojasnila o vsebini parafiranega sporazuma, vključno s finančnimi posledicami.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada po pričakovanjih včeraj ni potrdila sporazuma s sindikatom Fides. Namesto tega je ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in vladnim pogajalcem naložila, naj za odločanje na prihodnji seji vlade pripravijo natančna pojasnila k vsebini posameznih členov sporazuma z zdravniškim sindikatom, vključno s finančnimi posledicami.

Marsikaj ni “kristalno jasno”

V parafiranem sporazumu je marsikaj navedeno tako, da ni kristalno jasno, je povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Zaradi tega so v koalicijskih partnericah SD in Desus glas povzdignili že kmalu po podpisu sporazuma, na podlagi katerega so stavkajoči zdravniki zamrznili stavko, ostali sindikati javnega sektorja pa v prepričanju, da je vlada preveč popustila zdravnikom, ustavili pogajanja in še sami napovedali nove zahteve.

Koprivnikar je po včerajšnji seji vlade dejal, da je za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja treba najprej razjasniti, kaj je s sporazumom na področju zdravstva. “Ko bo na to vprašanje znan odgovor, bomo tudi vedeli, kako je z nadaljevanjem pogajanj.”

Sporazum je povzročil trenja v koalicij in trenja med sindikati. Več očitkov sta si izmenjala predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. V drugih sindikatih javnega sektorja se ne morejo sprijazniti s tem, da država pri nekaterih skupinah zaposlenih vztraja pri varčevalnih ukrepih, uvedenih v letih najhujše krize, drugi skupini pa zvišuje plače.

“Neodločni” Cerar

Premier Miro Cerar je sporazum najprej zagovarjal in podprl ministrico, nato je sindikatom svetoval, naj se “zmenijo med seboj”, slednjič pa napovedal, da bodo na vladi še enkrat pregledali, kaj natanko pomenijo parafirana določila. V Fidesu so takšno ravnanje Cerarja ocenili kot “neodločno”. S tem premier “ni osmešil le sebe, temveč izrekel veliko nezaupnico socialnemu dialogu na področju zdravstva, ministrici za zdravje, celotni vladni pogajalski skupini ter nam, kot reprezentativnemu sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov”, pravijo v Fidesu, prepričani, da so z zamrznitvijo stavke prevzeli svoj del odgovornosti.

V drugih sindikatih so po besedah Branimirja Štruklja Cerarjev poziv, naj se sindikati sami uskladijo, razumeli kot naiven poskus predstavnikov vlade, da bi zanetili spor med sindikati. Štrukelj je vladi dal vedeti, da so njeno držo v odnosu do zdravnikov razumeli kot sporočilo, “da je mogoče do resnih, vsebinskih pogajanj za izboljšanje vrednotenja dela delavk in delavcev priti le s stavko. Tudi prav”.

JANA KREBELJ


Najbolj brano