Več denarja vojski in ministrstvu za infrastrukturo in prostor

Parlamentarna delovna telesa so začela z obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna za letos. Infrastrukturi in prostoru se sredstva povečujejo za 25,9 milijona evrov, obrambi pa zaradi naravnih nesreč za skoraj šest milijonov.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Člani komisije DZ za nadzor javnih financ, nezadovoljni predvsem s predlaganim povečanjem primanjkljaja za blizu 200 milijonov evrov, so vladi očitali, da ni verodostojna. V dokumentu sicer vidijo zgolj kozmetične popravke.

Andrej Šircelj iz SDS, ki predseduje komisiji, je ocenil, da je rebalans naravnan nerazvojno, saj se bistveno zmanjšujejo investicijski odhodki in prejeta sredstva iz evropskega proračuna. Gospodarstvo je še vedno preobremenjeno z davki, tekoča poraba pa ostaja visoka, medtem ko vlada nadaljuje s pretiranim zadolževanjem, je bil kritičen.

Zato je v sprejem predlagal sklep, naj se vladi naroči umik predloga rebalansa iz postopka sprejemanja ter pripravo novega predloga, ki ne bo s tako visokim primanjkljajem obremenjeval prihodnjih generacij. Vendar komisija tega sklepa ni podprla.

Da gre za kozmetične popravke, je bilo slišati tudi na odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. "Rebalans pomeni zgolj prilagajanje dejanskemu stanju," je poudaril Jernej Vrtovec (NSi), Danijel Krivec (SDS) pa je menil, da gre za "nek zaključni račun, ki pokriva vse anomalije, ki so se v vmesnem obdobju zgodile".

Področju infrastrukture in prostora se sicer s predlaganim rebalansom sredstva zvišujejo za 25,9 milijona na 844,4 milijona evrov.

Med drugim bo cestnemu prometu in infrastrukturi na voljo 173,1 milijona evrov oziroma 28 milijonov evrov več od sprejetega proračuna. "Pokriva se predvsem primanjkljaj na rednem vzdrževanju državnih cest, za kar je z rebalansom predvidenih 76,5 milijona evrov," je poudaril infrastrukturni minister Peter Gašperšič.

Slovenskim železnicam še 66 milijonov evrov

Za nemoteno financiranje gospodarskih javnih služb in drugih storitev upravljalcu javne železniške infrastrukture je bilo treba zagotoviti dodatnih 66 milijonov evrov.

Za investicije v javno železniško infrastrukturo je sicer predvidenih 272,8 milijona evrov, med pomembnejšimi projekti so nadgradnja in rekonstrukcija proge Pragersko - Hodoš, modernizacija proge Divača-Koper in uvedba sistema GSM-R.

Dodatna sredstva so tudi za trajnostno mobilnost, za linijske avtobusne prevoznike ter subvencioniranje prevozov dijakov in študentov, je še pojasnil Gašperšič.

Več denarja za urejanje vodotokov?

Vrtovec bi glede na obseg škode po poplavah, ki so že bile, in tistih, ki še grozijo, pričakoval več denarja za urejanje vodotokov in poplavne varnosti. Poslanec Ljubo Žnidar (SDS) je medtem opozoril na manko sredstev za protipoplavno varnost.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je poslance spomnila, da je vlada v nedeljo sklenila pripraviti program o odpravi posledic poplav, v okviru katerega se bo reševalo tudi financiranje. Najprej je treba ugotoviti škodo po poplavah, je poudarila in dodala, da to ne gre v dveh mesecih, ki sta letos še pred nami, zato višanje sredstev z rebalansom proračuna za letos ne bi imelo smisla.

Naravne nesreče so bile tema tudi na odboru DZ za obrambo, saj se proračun za ta resor povečuje ravno zaradi naravnih nesreč, ki Slovenijo pestijo v zadnjem obdobju. Obrambni del predloga rebalansa proračuna za leto 2014 je sicer za 5,78 milijona evrov višji, kot je bilo sprva načrtovano.

Za upravo za zaščito in reševanje je namenjenih 32,4 milijona evrov

Z rebalansom je za Slovensko vojsko namenjenih 265,7 milijona evrov, kar pomeni 935.000 manj od sprva načrtovanega. Za upravo za zaščito in reševanje pa je namenjenih 32,4 milijona evrov, s čimer naj bi obvladali vse zahtevne razmere, ki v Sloveniji nastajajo zaradi nesreč. V tem niso ovrednotene ure prostovoljnega dela, pri čemer ocenjujejo, da prostovoljci v sistem zaščite in reševanja vložijo za 60 milijonov evrov ur.

Namenskih sredstev je za 6,7 milijona evrov, od tega 1,3 milijona zaradi pokrivanja stroškov intervencij. A ker bo vojska imela skoraj milijon manj, bo skupno zvišanje sredstev znašalo 5,7 milijona. Minister za obrambo Janko Veber je poudaril, da se s tem rebalansom zaustavlja drastičen trend zmanjševanja sredstev.

DZ bo predlog rebalansa sprejemal na plenarni seji, ki se bo začela 17. novembra. Pred tem pa se morajo do predloga opredeliti zainteresirana delovna telesa, kot matično delovno telo se bo do njega v soboto opredelil odbor za finance in monetarno politiko.

Spremembe proračuna, ki ga je DZ sprejel novembra lani, so potrebne, ker se bo vanj letos steklo manj denarja od načrtovanega in ker je bilo kar nekaj odhodkov načrtovanih prenizko. Primanjkljaj se bo s povečanjem presežka odhodkov nad prihodki za 197 milijonov evrov povečal s 3,2 na 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda.

Po predlogu rebalansa se bodo letošnji prihodki proračuna zmanjšali za 20 milijonov evrov na 8,6 milijarde evrov. Bolj kot nekaj nižji prihodki bo proračunski primanjkljaj povečala za 177 milijonov evrov višja poraba. Kot je zapisano v predlogu rebalansa, bodo imeli uporabniki državnega proračuna po novem letos na voljo 9,8 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano