Veber ne namerava odstopiti

Minister za obrambo Janko Veber vztraja, da ne bo odstopil. Prepričan je, da ne obstaja noben argument, ki bi mu to narekoval. Poudaril je, da je šlo pri analizi privatizacije Telekoma, ki jo je naročil obveščevalno-varnostni službi Mors, za pregled in primerjavo delovanja Telekoma v okviru lastništva, ne pa za pregled postopka njegove prodaje.

Minister za obrambo Janko Veber vztraja, da ne bo odstopil.
Minister za obrambo Janko Veber vztraja, da ne bo odstopil. 

LJUBLJANA > Komisija državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč v nenapovedanem nadzoru ugotovila domnevno politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo (Mors), ker je Janko Veber tej službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar po besedah poslanca NSi Mateja Tonina, ki je vodil nadzor, presega zakonska pooblastila.

Ravnanje obrambnega ministra Janka Vebra, ki je obveščevalno-varnostni službi (OVS) Morsa naročil analizo privatizacije Telekoma, je po mnenju vodje poslanske skupine Desus Franca Jurše "blizu prekoračitve pooblastil". Če se bo izkazalo, da je Veber prekoračil pooblastila, bi bilo prav, da ponudi odstop, še meni Jurša.

Ni šlo za to, “ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva”, je danes na novinarski konferenci pojasnil Veber. Trdi, da je delal zakonito, da ni prekoračil svojih pooblastil in dodaja, da so bili izsledki te analize že konec lanskega leta poslani na vlado.

Poudaril je, da je kot minister za obrambo v skladu z zakonom o obrambi odgovoren za enoten informacijski in komunikacijski sistem na obrambnem področju, ki vsebuje sistem Slovenske vojske, obveščevalno-varnostne službe in centralnega registra zveze Nato.

V skladu z zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami pa je odgovoren za informacijski sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, na katerem temelji celotni sistem zaščite reševanja in pomoči, je navedel.

“Naj povem, da je Telekom z vidika zagotavljanja telekomunikacijske infrastrukture in storitev informacijske družbe za potrebe rednega delovanja obrambnega sistema ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami naš najpomembnejši poslovni partner in ključen poslovni subjekt, da lahko izvajamo svojo nalogo za varnost države na obrambnem področju in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,” je opozoril minister.

V DZ je sicer slišati opozorila, da je za preučevanje omenjenih zadev pristojna Slovenska varnostno obveščevalna služba. Veber pravi, da ne razpolaga z informacijami na to temo s strani Sove.

Pojasnil je, da so pri pregledu delovanja Telekoma v okviru lastništva sodelovale tako obveščevalno-varnostna služba kot uprava za zaščito in reševanje in upravni del ministrstva. OVS pa mu je o izsledkih poročala ustno, je pojasnil minister. Povedal je še, da je imel v mislih, da bi to temo v nadaljevanju obravnaval tudi Svet za nacionalno varnost.

STA


Najbolj brano