Veber korak bližje vodenju obrambnega ministrstva

Kandidat za obrambnega ministra Janko Veber je po današnji potrditvi na matičnem odboru še korak bližje ministrovanju. Dolgoletnega poslanca, ki se je na predstavitvi zavzel predvsem za večje povezovanje vojske in civilne zaščite pri ukrepanju ob naravnih nesrečah, je podprlo sedem poslancev, proti sta bila dva poslanca.

Kandidat za obrambnega ministra Janko Veber je po današnji potrditvi na matičnem odboru še korak bližje ministrovanju
Kandidat za obrambnega ministra Janko Veber je po današnji potrditvi na matičnem odboru še korak bližje ministrovanju 

LJUBLJANA > Kandidat je poudaril, da namerava svojo funkcijo opravljati čim bolj učinkovito, ključen pa se mu zdi izjemno dober odnos s predsednikom republike, ki je vrhovni poveljnik oboroženih sil, ter s predsednikom vlade in zunanjimi ministrom. Zelo pomemben pa je tudi izjemno dober stik z odborom DZ za obrambo, je še dodal na današnji predstavitvi.

Na več vprašanj poslancev je pojasnil, da števila pripadnikov Slovenske vojske ne namerava zniževati, razen na t. i. mehak način. Glede ustanovitve komisije za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami pa je dejal, da je čim prej potreben dogovor koalicije in opozicije o njeni ustanovitvi. Veber se zavzema tudi za racionalizacijo upravnega dela obrambnega ministrstva.

Med najpomembnejše cilje uvršča gradnjo učinkovitega sistema za spopadanje z naravnimi nesrečami, saj da je to tisto, kar Slovenijo v zadnjem času najbolj ogroža.

Ali

V razpravi je Petra Vilfana (ZaAB) in Franca Juršo (Desus) zanimalo, ali je pričakovati povišanje sredstev za vojsko, glede na to, da država izdatke za obrambo zadnja leta znižuje, hkrati pa jo vežejo zaveze, dane Natu.

Veber je ob tem zagotovil, da je pripravljen delati v smeri, da se sredstev za obrambo ne bi več zmanjševalo, ampak bi se v prihodnje postopoma povečevala, predvsem skozi projekte. Ocene namreč kažejo, da smo pri varčevanju dosegli kritično raven, je dejal.

Glede težav z vadbiščem Poček, na katere je opozorila Erika Dekleva (SMC), se Veber zavzema za ustanovitev posebne koordinacije med vojsko na eni ter lokalno skupnostjo, naravovarstveniki in civilnim letalstvom na drugi strani. Naloga koordinacije bi bila vzpostaviti medsebojno zaupanje.

Poslanca SDS Žan Mahnič in Franc Breznik sta ocenila, da je program, ki ga je predstavil Veber, zelo podoben programu SDS, Matej Tonin (NSi) pa, da je Veber v predstavitvi sicer dobro orisal, s čim vse se ukvarja ministrstvo, ni pa predstavil vizije vodenja ministrstva.

Tonina je med drugim zanimalo, kaj bo Veber kot minister naredil s praznimi vojaškimi stanovanji ter kako gleda na misije v tujini. Veber je v zvezi s stanovanji odgovoril, da je bilo veliko nepremičnin že prenesenih lokalnim skupnostim, je pa določen fond stanovanj treba ohraniti za pripadnike vojske. Glede misij pa je dodal, da so odvisne od slovenske zunanje politike in razpoložljivih sredstev.

Poslance SDS je zanimalo tudi, ali bi veljajo pripadnike SV izvzeti iz sistema javnih uslužbencev. Če bi to storili, bo treba ravno tako določiti, kako in koliko se bo pripadnike plačevalo, zato lahko tudi ostanejo v sedanjem sistemu, je menil Veber. Je pa hkrati opozoril, da je vojaška služba izredno nevarna in je zato treba temu primerno urediti njihov status.

STA


Najbolj brano