Veber: Šlo je zgolj za zbiranje javno dostopnih informacij

Odzivi na zbiranje informacij, ki so ga vojaški obveščevalci opravili glede prodaje Telekoma, so spolitizirani, je ob današnjem obisku letališča v Cerkljah ob Krki ocenil minister za obrambo Janko Veber. Dodal je, da se je s predsednikom vlade Mirom Cerarjem dogovoril, da bo še danes razkril gradivo, ki ga je novembra pripravil za vlado.

Odzivi na zbiranje informacij, ki so ga vojaški obveščevalci opravili glede prodaje Telekoma, so spolitizirani, je ob današnjem obisku letališča v Cerkljah ob Krki ocenil minister za obrambo Janko Veber.
Odzivi na zbiranje informacij, ki so ga vojaški obveščevalci opravili glede prodaje Telekoma, so spolitizirani, je ob današnjem obisku letališča v Cerkljah ob Krki ocenil minister za obrambo Janko Veber. 

LJUBLJANA > Veber je napovedal, da bo z gradiva oziroma informacije, ki je bila uradno vložena v proceduro, umaknil oznako, da gre za interno zadevo. Vsebina dokumenta bo po njegovih besedah pokazala, da je šlo zgolj za zbiranje javno dostopnih informacij in tehnične podatke. Vojaški obveščevalci pa se glede prodaje Telekoma s civilisti na terenu niso pogovarjali, je zatrdil.

To tudi ni bil namen zbiranja. Z javno dostopnostjo tega poročila pa "bodo odpravljene številne manipulacije, ki so se, žal, dogajale v tem obdobju", je dejal.

Kot je še pojasnil, so se zbiranjem informacij, ki bi jim omogočale, da se ustrezno pripravijo na morebitno menjavo lastnika Telekoma, ukvarjali različni uslužbenci ministrstva za obrambo. Pri tem niso uporabili posebnih metod delovanja in zbiranja podatkov, hkrati pa so želeli preveriti, kako so ob menjavi lastništva nacionalnega telekomunikacijskega operaterja ravnali v drugih državah, je dodal.

Vse druge informacije, ki se pojavljajo v javnosti, da je pri zadevi Telekom vojaška obveščevalno-varnostna služba prekoračila svoja pooblastila, je označil za manipulacijo. Ta pa kaže, da želi nekdo, ki v tej službi ne opravlja svojega dela, zadevo spolitizirati, je še povedal Veber.

Da gre za politično zgodbo, ki ima jasen političen cilj, je danes dejal tudi predsednik SD Dejan Židan. Na vprašanje, kako bo SD ravnala, če Cerar ne bo branil Vebra oziroma Veber ne bi prestal interpelacije, je Židan odgovoril, da je to za njih povsem hipotetično vprašanje. "Minister je dober minister, dobre ministre je treba ščititi," je poudaril Židan. Tako kot po njegovih besedah oni ščitijo dobre ministre drugih koalicijskih strank, ki so v vladi, je tudi obratno povsem razumljivo. Tako Židan od Cerarja pričakuje, da bo Vebra zaščitil.

"Minister dela učinkovito, zakonito in v korist države," je poudaril Židan. Obrambni minister mora po njegovih besedah delovati tako, da zaščiti interese obrambe ter zaščite pred naravnimi nesrečami, ki temelji tudi na informacijah in komunikacijah. Ob tem je Židan zavrnil očitke, da je v ozadju interes stranke, da se Telekom ne proda. Kot je poudaril, ta zgodba nima nobene povezave s stališčem stranke do privatizacije, saj je minister jasno povedal, da je pripravil informacije, kako delovati, da bo sistem komunikacij in informiranja deloval v popolnosti, tudi če pride do spremembe lastništva Telekoma. Veber je odgovoren za to, da sistem na področju obrambe ter zagotavljanja varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami normalno deluje, ne glede na to, kaj se dogaja z lastništvi, je poudaril Židan.

STA


Najbolj brano