Veber: Razlog za mojo razrešitev je nasprotovanje odprodaji Telekoma

Obrambni minister Janko Veber na današnji izredni seji DZ, na kateri bodo poslanci odločali o njegovi razrešitvi, po pričakovanjih ni odstopil. V svojem nastopu je ponovil, da je ravnal zakonito in državotvorno, razlog za njegovo razrešitev pa da je njegovo jasno stališče, da se ne sme odprodati eno najpomembnejših podjetij za varnost Slovenije.

Janko Veber Foto: STA
Janko Veber Foto: STA

LJUBLJANA > Premier Miro Cerar je Janku Vebru razrešitev predlagal zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma.

Veber, tako kot že v številnih izjavah od izbruha afere, tudi danes vztraja, da je pravica in dolžnost ministrstva za obrambo (Mors), da vladi, državnemu zboru in državljanom predstavi varnostna tveganja prodaje domačega telekomunikacijskega podjetja. Samo to je bil namen in cilj njegovega delovanja na Morsu, je poudaril.

Veber je spomnil, da so se ministri ob prisegi zavezali, da bodo spoštovali ustavni red, da bodo ravnali po svoji vesti in za blaginjo države. Sam je v skladu s tem vodilom ravnal tudi pri naročilu ocene učinkov za obrambno-varnostni sistem, pravi. Pri tem je opravljal svojo dolžnost obrambnega ministra, obenem pa je vesel, da temu mnenju pritrjujeta tudi pravnika Rajko Pirnat in Igor Kaučič.

Omenjena pravnika sta namreč o ravnanju Vebra pripravila pravno mnenje. Po Vebrovih besedah iz mnenja izhaja, da OVS ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja, ministru pa ne prekoračitve pooblastil ali nezakonitega ravnanja.

Veber je spomnil tudi, da lahko obrambni minister vedno ustno naloži, da se opravi neka analiza in se mu lahko ustno poroča. Med prvimi ustnimi naročili je bila tudi uskladitev pravilnika, ki določa uporabo helikopterjev Slovenske vojske in policije za nujno medicinsko pomoč.

Odhajajoči minister, danes kaže na njegovo razrešitev, se je v nastopu pred poslanci tudi sprehodil skozi svoje dosežke v malo več kot polletnem ministrovanju. “Če me danes vprašate, sem opravil vse, kar sem si zadal, ponosen sem na svoje delo, ampak sem očitno tudi moteč. Poraja se mi občutek, kot da je v Sloveniji moteče, če dobro odpravljaš svoje delo,” je dejal.

Nato se je vrnil k tveganjem ob prodaji domačega telekomunikacijskega operaterja. Pojasnil je, da je Slovenska vojska odvisna od domačega operaterja, tudi zaradi skritih lokacij. Gre za vojne lokacije vlade in DZ, poveljniška mesta, strateška mesta, skladišča, je našteval in dodal, da smo tudi zaradi te infrastrukture leta 1991 zmagali v vojni za Slovenijo.

Do vseh teh lokacij pa vodijo energetski in telekomunikacijski vodi, ki so vezani na infrastrukturo Telekoma Slovenije. “Ko se brezglavo prodaja Telekom”, se kompromitira te lokacije, je opozoril. Ko bo namreč tujec v roke dobil Telekom, bodo te lokacije postale neuporabne, je dodal in opozoril, da bi bila vzpostavitev novih tovrstnih lokacij večstomilijonska investicija, Slovenija pa teh sredstev nima.

Veber si ne želi, da bi se znašli v enakem položaju kot Hrvati, ki so pred leti prodaji domačega telekomunikacijskega operaterja, in nato ugotovili, “da nimajo več nadzora nad obrambnim sistemom, ko ima nemška obveščevalna služba nadzor nad vsakim klicem premierja in ministrov”.

Veliko prahu so sicer v zadnjih dneh dvignile Vebrove izjave, ko je premierja posvaril na člen kazenskega zakonika, ki govori o izpodkopavanju obrambnih ukrepov. Kot je Veber dejal v izjavi novinarjem pred sejo, nikoli ni rekel, da bo vložil kazensko ovadbo zoper premierja, pač pa ga je želel pravočasno opozoriti, da v kazenskem zakoniku obstaja tudi ta člen.

Premier zdaj ne krši kazenskega zakonika, a če bo prišlo do prodaje Telekoma skupaj z infrastrukturo, ki pelje do tajnih lokacij, bo ta trenutek nastopil, je posvaril Veber.

A njegovih svaril predsedniku vlade ni podprla niti stranka SD oziroma z njimi ni bila seznanjena. Po njegovih besedah tudi stranka ni imela informacij, ko je govoril, zakaj opozarja premierja. “Če se izloči infrastruktura, ki pelje do tajnih lokacij, se Telekom lahko prodaja. To razume tudi stranka,” je dejal Veber, ki upa, da bo to upošteval tudi premier.

STA


Najbolj brano