Vatovec: Predlog ZaAB je nabiranje političnih točk

Na slovenskem političnem parketu prihaja do vse glasnejših razprav o priznanju Palestine kot neodvisne države. ZaAB je danes v DZ predstavilo pobudo za sprejem akta o priznanju Palestine, o katerem bi že v petek lahko odločal odbor DZ za zunanjo politiko. Predsednik DZ Milan Brglez je poudaril potrebo po poenotenju države o tem vprašanju.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Petkovo sejo OZP o priznanju Palestine kot suverene in neodvisne države je predlagala Združena levica (ZL) in kot sta povedala poslanec Zavezništva Alenke Bratušek Peter Vilfan in generalni sekretar stranke Roman Jakič, ZaAB podpira ta prizadevanja, tako kot tudi SD.

In tudi njihov predlog konkretnega akta o priznanju Palestine, s katerim bi ta postala prva država, ki bi jo Slovenija priznala na predlog DZ, po njunih besedah podpirata tako ZL kot SD. Poslanec ZL stranke Matej T. Vatovec je dejal, da o dokumentu ZaAB niso vedeli ničesar in njihove podpore ZaAB nima. Niso jih niti vprašali, ali podpirajo akt. Predlog ZaAB po besedah Vatovca v DZ prihaja kot presenečenje in gre po njegovem mnenju za nabiranje političnih točk. Akt, ki ga vlaga ZaAB, ni bistveno različen od tega, kar je vložila ZL.

Daleč od 46 poslanskih glasov

ZaAB si medtem pri svojih naporih želijo podpore predvsem največje SMC, zato bi bilo po besedah Vilfana idealno, če bi bil prvopodpisani pod to pobudo Brglez. Zaenkrat te podpore (še) nimajo, prav tako so še daleč od 46 poslanskih glasov, kolikor jih potrebujejo za sprejem tovrstnega akta.

Sta pa Vilfan in Jakič dopustila možnost, da se razprava o tem aktu tudi podaljša na še kako sejo, če bi se izkazalo, da v drugih poslanskih skupinah potrebujejo več časa za odločitev. Vsekakor po njunih besedah ni več dovolj, da DZ "zgolj" pozove vlado k temu dejanju, ampak bi to lahko storil tudi DZ sam - za to ima vse možnosti v okviru zakona o zunanjih zadevah, sta zatrdila.

Vilfan in Jakič sta opozorila, da je Palestino kot neodvisno državo priznalo 134 držav, tudi sedem iz EU. Ta je glede tega vprašanja razdeljena, vendar pa ima Slovenija, kot sta poudarila, moralno dolžnost, da podpira pravico do samoodločbe, saj je na tak način tudi sama utemeljila svojo državnost.

Brglez: Poenotiti se mora vsa država

Brglez je danes v izjavi novinarjem glede pobud za slovensko priznanje Palestine poudaril, da je treba pri tem vprašanju poenotiti ne le parlament, pač pa se mora poenotiti vsa država.

Kot je še dejal, je treba poiskati najbolj racionalno pot do takšnega priznanja, ki nikakor ne bi ogrožalo mirovnega procesa in bi bilo v skladu z rešitvijo, ki je v mednarodni skupnosti dobila legitimnost, to pa je rešitev dveh držav.

Brglez je še povedal, da DZ dela na temi priznanja Palestine, postopki dejansko potekajo, vključno s poskusom vključitve vseh deležnikov, tako mednarodnih kot notranjih, kar pomeni zlasti izvršno vejo oblasti.

Akt, ki ga je predstavila ZaAB, po njegovih besedah formalno še ni bil vložen, pač pa gre zgolj za predlog sklepa, na podlagi katerega bi lahko na koncu prišlo do priznanja.

Vlado je treba po njegovih besedah dejavno vključiti v te pogovore, ker mora za tovrstno zadevo pripraviti "teren" oziroma na diplomatski način pripraviti druge akterje v mednarodni skupnosti, da razumejo, kakšno je slovensko stališče in zakaj je takšno in zakaj ga sprejemamo.

Predsednik OZP Jožef Horvat je medtem razkril, da za sredo v DZ povabil veleposlanika Izraela in Palestincev na pogovor s člani odbora pred petkovo sejo o Palestini.

Palestinski veleposlanik Salah Abdel Šafi, ki ima sedež na Dunaju, bo v Slovenijo prišel že v torek. Izraelski veleposlanik Šmuel Mejrom, ki ima prav tako sedež na Dunaju, je trenutno v Jeruzalemu in bi lahko bil dosegljiv po telefonu. Sicer bo v Slovenijo prišel 1. in 2. decembra.

Do priznanja Palestine so bolj "zadržani" le v največji opozicijski stranki SDS. V sporočilu za javnost so zapisali le, da naj se Slovenija do tega vprašanja "opredeljuje v okviru EU in Nato in naj ne vleče enostranskih potez. ZL pa gre lahko v Severno Korejo ali na Kubo."

NSi: Razprava o priznanju Palestine korak v pravo smer

Razprava v DZ glede priznanja Palestine očitno dobiva velik zagon in načeloma nobena od političnih strank temu dejanju ne nasprotuje. So pa nekatere "bolj previdne" od drugih.

Po besedah Horvata v NSi uradnega stališča še niso sprejeli, a je dodal, da je razprava o priznanju Palestine korak v pravo smer. Priznanju Palestine so naklonjeni tudi v poslanski skupini DeSUS, a kot so poudarili, mora to priznanje v Sloveniji doseči čim širše soglasje ter hkrati preseči strankarske okvire.

STA


Najbolj brano