Varnostni pas uporablja 90 odstotkov slovenskih voznikov

V Sloveniji varnostni pas v vozilih uporablja 90 odstotkov voznikov in 92 odstotkov sopotnikov na sprednjih sedežih, je pokazala raziskava Agencije za varnost prometa s sistematičnim opazovanjem, v kateri je bilo udeleženih kar 127.000 vozil. Na agenciji ocenjujejo, da je k temu pripomoglo njihovo stalno ozaveščanje in opozarjanje.

Raziskava je med drugim pokazala tudi, da je 93 odstotkov 
mlajših otrok na zadnjih sedežih avtomobilov pripetih.
Raziskava je med drugim pokazala tudi, da je 93 odstotkov mlajših otrok na zadnjih sedežih avtomobilov pripetih.  

LJUBLJANA > A vendarle na agenciji ugotavljajo, da so v zadnjih letih vozniki nekoliko opustili uporabo pasu. Primerjava s podatki iz leta 2011 namreč kaže na rahlo poslabšanje stopnje pripetosti voznikov in voznic. Problematična je tudi uporaba varnostnih pasov pri odraslih potnikih na zadnjih sedežih, kjer je pripetih le 69 odstotkov odraslih potnikov. Ob tem na agenciji izpostavljajo, da je letos umrlo že 13 voznikov, ki niso bili pripeti z varnostnim pasom.

Ob tem na agenciji napovedujejo, da bodo še povečali aktivnosti na področju uporabe varnostnih pasov. Napovedujejo pobudo za sistemske spremembe, s katerimi bi pri novih vozilih postali obvezni zvočni opozorilniki na zadnjih sedežih, povečati želijo tudi nadzor in preventivne aktivnosti za ozaveščanje o pomembnosti pripetosti in spodbujanja uporabe varnostnih pasov.

Raziskava je med drugim pokazala tudi, da je 93 odstotkov mlajših otrok na zadnjih sedežih avtomobilov pripetih. “To predstavlja kar 39-odstotno povečanje stopnje pripetosti otrok v zadnjem desetletju, saj je bilo v letu 2005 na naših cestah pripetih le 54 odstotkov otrok na zadnjih sedežih,” izpostavljajo na agenciji.

Prepričani so, da je taka statistika plod sistemskega dela in truda vseh sodelujočih, ki delujejo na področju prometne varnosti, tudi projekta Pasavček, ki poteka že 11 let in dokazuje pomen dela na dolgi rok. “Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujanje pravilne in varne vožnje otrok z uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov,” so spomnili.

V prihodnjih dneh bo v okviru nacionalne akcije Varnostni pas potekal nadzor policije in redarskih služb nad uporabo varnostih pasov, nadaljevale se bodo skupne aktivnosti agencije v sodelovanju s sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter nevladnimi organizacijami, pripravili so tudi izobraževalni film, ki bo dostopen na spletu, posredovali ga bodo tudi lokalnim skupnostim in šolam.

Vseslovenska in evropsko usklajena preventivna akcija Varnostni pas se je sicer začela danes. Aktivnosti za večjo rabo varnostnega pasu bodo potekale do 18. septembra, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

Na agenciji še poudarjajo, da lahko s skupnimi močmi vsi akterji, ki delujejo na področju prometne varnosti, in vsi udeleženci v prometu pripomorejo in poskrbijo za varnost vseh udeležencev v prometu.

STA


Najbolj brano