Varčevanje pri družinskih prejemkih se nadaljuje

Državni zbor je s 55 glasovi za in 23 proti sprejel novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki podaljšuje varčevalne ukrepe pri starševskih nadomestilih, dodatku na veliko družino in pomoči ob rojstvu otroka. Vendar najbolj ranljive skupine ne bodo prizadete, zagotavljajo na ministrstvu za delo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Varčevalne ukrepe bi po noveli sprostili z letom, ki bo sledilo letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka bruto družbenega proizvoda in bo rast stopnje delovne aktivnosti presegla 1,3 odstotka.

V SDS so v torek napovedali, da ne bodo podprli novele. Na novo je namreč dodan pogoj, ki se nanaša na rast stopnje delovne aktivnosti. To po njihovem mnenju pomeni, da začasni varčevalni ukrepi postajajo trajni. Podobno so bili z dodatnim pogojem nezadovoljni v NSi in nepovezani poslanci.

Državni zbor je danes tudi s 56 glasovi za in 23 proti sprejel predlog spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, v skladu s katerim bo del varčevalnih ukrepov pri otroškem dodatku prenehal veljati. Pri sproščanju nekaterih varčevalnih ukrepov na področju državne štipendije pa bo veljalo prehodno obdobje.

Del zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je v petem in šestem dohodkovnem razredu znižal otroški dodatek za deset odstotkov, bo po spremembi zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prenehal veljati. Za upravičence iz sedmega in osmega dohodkovnega razreda pa se omejitev glede prejemanja otroškega dodatka podaljšuje.

Sprememba se nanaša tudi na državno štipendijo. Po varčevalnem zakonu bi morali biti tisti iz petega dohodkovnega razreda znova upravičeni do nje. Ker pa bi to za državni proračun pomenilo preveliko obremenitev, je uvedeno prehodno obdobje, v katerem še ne bodo upoštevani čisto vsi iz petega dohodkovnega razreda. Pač pa bodo upoštevani tisti, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 56 odstotkov neto povprečne plače.

STA


Najbolj brano