V zaporih je še prevroče

Varuh človekovih pravic ugotavlja, da ni zadostnega napredka pri zagotavljanju ustreznih bivanjskih in delovnih temperatur v javnih ustanovah.

Po oceni varuha za človekove pravice  je nesprejemljivo, da so osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora izpostavljene tudi temperaturi do več kot 32,3 stopinje Celzija Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Po oceni varuha za človekove pravice je nesprejemljivo, da so osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora izpostavljene tudi temperaturi do več kot 32,3 stopinje Celzija Foto: Srdjan Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Varuh letos ni posebej obiskoval bolnišnic, zavodov za prestajanje kazni zapora, domov starejših občanov in policijskih postaj, da bi v njih preverjal le temperaturne pogoje bivanja oziroma dela. V začetku letošnjega leta pa so od vseh pristojnih ministrstev zahtevali poročilo o morebitnih sprejetih ukrepih za izboljšanje neugodnih pogojev bivanja in dela zaradi visokih zunanjih temperatur zraka v času od lanskega leta. Varuh tako ugotavlja, da so se razmere v javnih zdravstvenih zavodih po izvedeni sanaciji pomembno izboljšale. Pričakuje pa, da bodo sprejeti dodatni ukrepi za ugodnejše bivanjske pogoje v vseh slovenskih bolnišnicah.

Po varuhovi oceni pa je nesprejemljivo, da so osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora izpostavljene tudi temperaturi do več kot 32,3 stopinje Celzija. Vlado poziva, da med svoje prednostne naloge uvrsti celostno reševanje problema, zlasti z obnovo starih zgradb in z zadostnimi sredstvi za investicijsko vzdrževanje. Odgovor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti glede bivanjskih pogojev v domovih starejših občanov, ki ga še niso prejeli, pričakujejo v najkrajšem času.

STA


Najbolj brano