V zadnjih dveh dneh največ dežja na Goriškem in v Posočju

Po podatkih Agencije RS za okolje bo do petka nad severnim Sredozemljem vztrajalo ciklonsko območje, k nam pa v višinah z vetrovi južnih smeri priteka zelo vlažen zrak. V zadnjih 54 urah je največ dežja padlo na Goriškem in v Posočju. Trenutni izračuni do noči predvidevajo v vzhodni polovici Slovenije še 20 do 40 litrov dežja na kvadratni meter.

Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Bovec
Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Bovec

LJUBLJANA > V zadnjih 54 urah je na Goriškem in v Posočju padlo od 150 do 240 litrov na kvadratni meter, na Gorenjskem od 80 do 150, v osrednji Sloveniji, na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini od 50 do 100, drugod pa je bilo padavin povečini od 30 do 50 litrov na kvadratni meter.

Naraščanje reke Vipave se počasi umirja, še vedno pa se razliva v svojem spodnjem toku na izpostavljenih območjih.

V nekoliko večjem obsegu poplavlja reka Krka na območju pogostih poplav. Njen pretok v Podbočju ob 13. uri je bil 280 kubičnih metrov na sekundo. Ob predvidenih padavinah bo Krka v Podbočju v petek dosegla pretok okoli 330 kubičnih metrov na sekundo. Poplavljene površine ob Krki se bodo danes in v petek še postopno povečevale, povečini bodo poplavljena območja pogostih poplav.

Reke Kolpa, Lahinja in Sotla imajo ustaljene pretoke, prisotna so manjša razlivanja ob strugah. Dravinja, Mirna in Temenica trenutno naraščajo. Na območju jugovzhodne in severovzhodne Slovenije so danes popoldne še možna razlivanja ob manjših vodotokih.

Ljubljanica bo danes in v petek poplavljala na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Na ravninskih predelih Pomurja in Podravja lahko zastaja voda zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti manjših vodotokov. Voda se bo zadrževala tudi na kraških poljih Notranjske in Dolenjske.

STA


Najbolj brano