V vrtcih in šolah vse več lokalne hrane in živil

V slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih se je povečal delež lokalne hrane in živil, kaže anketa kmetijskega ministrstva. Večji je tudi delež ekološke hrane.

V slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih se je povečal delež lokalne hrane in živil. Foto: Neva Volarič
V slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih se je povečal delež lokalne hrane in živil. Foto: Neva Volarič

LJUBLJANA > Ministrstvi za kmetijstvo in finance sta leta 2013 pripravila priporočila za javno naročanje živil. Skladno z njimi obravnavajo otroke, mladostnike, starejše ljudi in bolnike kot ranljivejšo populacijo.

Konec lanskega oktobra so vzgojno-izobraževalnim zavodom poslali anketo o kratkih verigah, ministrstvo pa je zanimalo, kakšen pomen dajejo javni zavodi lokalni hrani in živilom. Rezultati so spodbudni, 78 odstotkov zavodov je namreč zagotovilo, da lokalni hrani in živilom dajejo zelo velik pomen.

Delež lokalne hrane in živil v celotni nabavljeni količini se je pri teh zavodih v primerjavi z naročilom pred spremembo zakonodaje povečal za 8,6 odstotka. Preverjali so tudi delež in poreklo ekološke hrane in živil in v obeh primerih zaznali napredek.

V 85 odstotkih zavodov pojasnjujejo, da že med pripravljanjem in pred izvedbo javnega naročila delajo lastne tržne raziskave. Sami tako proučujejo, poizvedujejo in preverjajo ponudbo in možnosti preskrbe z lokalno hrano in živili.

Potrošnik se na prodajnih policah namreč lahko sam odloči, ali bo izbral živilo pred pretečenim ali po pretečenem roku minimalne trajnosti. Ranljive populacije v javnih zavodih pa možnosti izbire nimajo, opozarjajo na ministrstvu.

NR


Najbolj brano