V visokogorju zaradi novozapadlega snega velika nevarnost plazov

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi velike količine novega snega predvsem v južnem in zahodnem delu Julijskih Alp izdali opozorilo pred snežnimi plazovi. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na nadmorski višini nad 1300 metri je velika. Drugod je nevarnost znatna, pod 1300 metri nadmorske višine pa zmerna.

Fotografija je simbolična. Foto: /
Fotografija je simbolična. Foto: /

SLOVENIJA > "Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom. Pričakujemo spontano plazenje številnih manjših ter tudi srednje velikih, pa tudi posameznih velikih plazov novega, nesprijetega snega s strmejših pobočij. Sneg je zaradi močnega vetra precej spihan," so zapisali na spletnih straneh Arsa.

Do danes zjutraj je po podatkih Arsa v Julijskih Alpah zapadlo od 40 do okoli 70 centimetrov snega, v Karavankah ter Kamniško Savinjskih Alpah od 20 do 50 centimetrov ter v vzhodnih Karavankah od deset do okoli 20 centimetrov.

Novi sneg se bo po opozorilu Arsa danes počasi sesedal in pod vplivom sonca predvsem na prisojah ojužil, le v senčnih legah ter nad okoli 2200 metri bo verjetno tudi na soncu ostal suh. Veter bo le na izpostavljenih legah še prenašal sneg v zamete, ki bodo nastajali predvsem na južnih straneh grebenov.

V četrtek se bo v gorah postopno zjasnilo. Čez dan se bo zaradi deloma sončnega vremena in nekoliko višjih temperatur snežna odeja prehodno nekoliko labilizirala, v noči na petek pa bo pomrznila. Nastajala bo skorja.

Obisk gora so danes odsvetovali tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje. Kot so sporočili, je po podatkih Službe za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica Tržič preko noči na območju Zelenice močno snežilo. V prvem delu noči je bil sneg moker in je padel na že razmočena tla, v drugem delu pa je bil sneg suh, zato obstaja nevarnost proženja snežnih plazov.

V prvem delu noči je po navedbah uprave pihal močan jugozahodni veter, v drugem delu noči pa je smer spremenil na sever. Veter je prenašal sneg ter gradil zamete ter klože. Snega je na zavetrnih straneh lahko veliko, zato obstaja tudi velika nevarnost proženja snežnih plazov na tem delu.

Zaradi razmočenih tal se lahko sprožijo talni plazovi na travnatih pobočjih, so še opozorili na upravi za zaščito in reševanje.

STA


Najbolj brano