Poledica in žled nad 700 metri, umiritev razmer v noči na petek

Višje ležeče kraje na Notranjskem in ponekod v Polhograjskih Dolomitih je že v sredo zvečer zajel žled. Oranžna stopnja ogroženosti za poledico in žled v krajih nad 600 metrov nad morjem velja še danes. Opozorilo velja predvsem za Notranjsko in druge predele osrednje in zahodne Slovenije, se pa lahko poledica in žled pojavita tudi drugod.

Oranžna stopnja ogroženosti za poledico in žled v krajih nad 600 metrov nad morjem  velja še danes. Foto: Nadja Ipavec
Oranžna stopnja ogroženosti za poledico in žled v krajih nad 600 metrov nad morjem velja še danes. Foto: Nadja Ipavec

LJUBLJANA > Oranžna stopnja vremenske ogroženosti, ki jo je razglasila Agencija za okolje (Arso), velja danes do večera.

Žled se lahko pojavi tudi drugod po državi

Danes bosta v krajih na nadmorski višini okoli 700 metrov pa tja do 1600 metrov nastajali poledica in žled. Padavinsko območje se bo čez dan od zahoda postopoma pomikalo proti vzhodu. Zvečer bodo padavine oslabele in ponoči večinoma ponehale, napovedujejo na Agenciji za okolje.

Plast zraka z negativno temperaturo, v kateri nastajata žled in poledica, se bo predvidoma umaknila najkasneje do petka zjutraj.

Voda na Planinskem polju narašča

Zaradi dežja v minulih dneh še vedno narašča voda na Planinskem polju in lahko doseže posamezne objekte v Planini. Pristojne službe zato polnijo in postavljajo protipoplavne vreče. Današnje padavine lahko vodostaj na Planinskem polju v naslednjih dneh še nekoliko povišajo, opozarjajo na Arsu.

Višina vode na vodomerni postaji Hasberg na Planinskem polju je ob 8. uri bila 522 centimetrov. Višina vode na Planinskem polju se je v zadnjih 24 urah zvišala za 14 centimetrov. V naslednjih dneh se bo vodostaj na Planinskem polju še nekoliko povišal.

V sredo je voda naraščala za centimeter na uro, trenutno pa narašča za polovico počasneje. Je pa stanje še vedno skrb vzbujajoče, saj se je v zadnjih dveh dneh dvignila več kot za meter, poroča spletni portal MMC RTVSLO. Gasilci osmih postojnskih društev so do poznih ur polnili protipoplavne vreče in iz njih gradili nasip, ki naj bi pred zalitjem varoval najniže ležeče hiše. Če ga ne bi bilo, bi voda do prvih hiš potrebovala še 20 centimetrov, tako pa imajo zdaj še pol metra rezerve. Podobno je tudi na drugi strani Planinskega polja v Lazah, kjer so včeraj napolnili 2000 protipoplavnih vreč.

Po navedbah Arsa poplavlja tudi Ljubljanica na območju pogostih poplav, a je že začela upadati.

Morje je v času jutranje plime poplavilo najnižje dele obale. V petek lahko višina morja med 6. in 9. uro preseže višino 300 centimetrov na mareografski postaji Koper. Morje lahko ob tem v manjši meri poplavi najnižje dele obale.

STA, NR


Najbolj brano