V treh mesecih v proračunu za skoraj 570 milijonov evrov primanjkljaja

Državni proračun je marca ustvaril nekaj manj kot 324,6 milijona evrov primanjkljaja, kar je približno 77 milijonov evrov več kot februarja in tako največ letos, kažejo danes objavljeni podatki ministrstva za finance. V prvih treh mesecih se je primanjkljaja nabralo za 569,6 milijona evrov, lani v tem obdobju pa za 672,9 milijona evrov.

V prvih treh mesecih se je v državnem proračunu nabralo  za 
569,6 milijona evrov primanjkljaja, lani v tem obdobju pa za 
672,9 milijona evrov. Foto: STA
V prvih treh mesecih se je v državnem proračunu nabralo za 569,6 milijona evrov primanjkljaja, lani v tem obdobju pa za 672,9 milijona evrov. Foto: STA

LJUBLJANA > V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za leto 2016 določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize.

Prihodkov se je v državni proračun marca nateklo za 572,3 milijona evrov, v prvih treh mesecih pa za 1,92 milijarde evrov. V prvem trimesečju lani je bilo prihodkov za 1,96 milijarde evrov.

Samo davčnih prihodkov je bilo marca za skoraj 511 milijonov evrov, v treh mesecih pa za 1,66 milijarde evrov. V prvih treh mesecih 2015 se je od davkov v proračun nateklo približno enako, za 1,65 milijarde evrov.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je bilo zaradi enodnevnega zamika pri razporejanju plačil v marcu evidentiranih za 17,5 milijona evrov manj prihodkov od davka na dodano vrednost, kot so jih zavezanci dejansko vplačali na vplačilne račune. Zaradi enodnevnega zamika pri plačilih je prikazanih tudi za 49 milijonov evrov manj prihodkov od trošarin, kar pa se bo odrazilo v višjih prihodkih meseca aprila.

Odhodki državnega proračuna so se v marcu ustavili pri skoraj 896,9 milijona evrov, v prvih treh mesecih pa pri 2,49 milijarde evrov. V prvih treh mesecih lani so proračunski odhodki dosegli nekaj nad 2,63 milijarde evrov.

Proračunski prihodki so letos načrtovani v višini 8,7 milijarde evrov, odhodki pa pri 9,5 milijarde evrov.

STA


Najbolj brano