V tekmi za stolček generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje štirje kandidati

Na razpis za generalnega direktorja Zavoda za zaposlovanje so se prijavili štirje kandidati: sedanja v. d. generalnega direktorja Mavricija Batič, zaposleni na zavodu Zoran Pečnik, nekdanji direktor šolskega centra Revivis Ptuj Oto Težak in namestnica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Alenka Kajzer.

V. d. generalnega direktorja Zavoda  za zaposlovanje Mavricija Batič Foto: STA
V. d. generalnega direktorja Zavoda za zaposlovanje Mavricija Batič Foto: STA

LJUBLJANA > Zavod za zaposlovanje je razpis za imenovanje generalnega direktorja zavoda objavil konec novembra, kandidati pa so morali prijave oddati najpozneje do 11. decembra.

Generalnega direktorja bo na predlog ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak za mandatno dobo petih let imenovala vlada.

Ta je konec januarja imenovala tudi sedanjo v. d. generalnega direktorja Mavricijo Batič, in sicer po tistem, ko je razrešila dotedanjo generalno direktorico Zlatko Srdoč Majer, ki je bila čelu zavoda le dobro leto dni.

Vlada se je za njeno razrešitev odločila na predlog Kopač Mrakove. Ta je Srdoč Majerjevi očitala način vodenja, ki da je onemogočal učinkovito sodelovanje med ministrstvom in zavodom na operativni ravni ter predstavljal motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda.

Srdoč Majerjeva je vse očitke zavrnila in zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi Kopač Mrakovo, direktorico direktorata za zaposlovanje in trg dela na ministrstvu Damjano Košir in njenega namestnika Zorana Kotolenka prijavila pristojnim organom.

Ministrica je oktobra na vprašanje, v kakšni fazi je ta postopek, odgovorila, da “res ne ve”.

O Batičevi je dejala, da je stabilizirala razmere na zavodu. “To je bilo več kot potrebno. Na zavodu so se tožili. Vsi drug drugega. Ko se institucija začne ukvarjati sama s seboj, ne more več delovati dobro navzven, torej za tisto, kar je njeno poslanstvo,” je poudarila.

Napovedala je, da bo pri imenovanju novega generalnega direktorja v ospredju vizija zavoda. To mesto naj bi zasedel tisti, ki bo predstavil najboljši srednjeročni načrt in bo obetal kot dober menedžer.

Med pogoji za kandidate za generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje so najmanj sedma stopnja izobrazbe in najmanj 15 let delovnih izkušenj, od tega najmanj pet let na vodilnih ali vodstvenih delovnih mestih, strokovni izpit skladno z aktom o strokovnih izpitih v zavodu in strokovni izpit iz upravnega postopka.

Kandidati so morali ob prijavi predložiti tudi dolgoročno strategijo razvoja zavoda za zaposlovanje za mandatno obdobje.

STA


Najbolj brano