V tednu dni za azil zaprosilo 30 migrantov, največ Iračanov

Od 17. septembra, ko je Slovenijo dosegel begunski val, je za mednarodno zaščito pri nas zaprosilo 30 oseb, med njimi največ Iračanov, so pojasnili na notranjem ministrstvu. Večina prebežnikov, ki je v Slovenijo vstopila predvsem s Hrvaške, je državo tudi zapustila. V nastanitvenih centrih je bilo danes zjutraj po podatkih policije 34 ljudi.

Od 17. septembra, ko je Slovenijo dosegel begunski val, je za 
mednarodno zaščito pri nas zaprosilo 30 oseb, med njimi 
največ Iračanov, so pojasnili na notranjem ministrstvu.  Foto: Jure Batagelj
Od 17. septembra, ko je Slovenijo dosegel begunski val, je za mednarodno zaščito pri nas zaprosilo 30 oseb, med njimi največ Iračanov, so pojasnili na notranjem ministrstvu.  Foto: Jure Batagelj

LJUBLJANA > Med omenjenimi 30 prosilci za mednarodno zaščito jih je 21, torej več kot dve tretjini, državljanov Iraka. Za azil so pri nas od 17. septembra zaprosili še štirje državljani Kosova, trije državljani Irana ter po en državljan Maroka in Afganistana, so navedli na ministrstvu za notranje zadeve.

Po njihovih podatkih je sicer v prvih osmih mesecih letošnjega leta za azil pri nas zaprosilo 132 oseb. Med njimi prevladujejo Afganistanci, ki jih je 21. Med omenjenimi 132 prosilci je tudi 16 državljanov Irana in 14 državljanov Iraka, prav tako 14 oseb z ukrajinskim državljanstvom, 11 oseb pa je državljanov Kosova.

V preteklih dneh je slovensko mejo prestopilo nekaj več kot 3600 prebežnikov, med njimi je bilo več kot 1400 državljanov Sirije, okoli 700 državljanov Afganistana in okoli 500 državljanov Iraka. Največ jih je v Slovenijo prišlo v petek, 18. septembra, in sicer 1287, več kot tisoč jih je nato prišlo tudi v ponedeljek. V preteklih treh dneh pa so policisti obravnavali skupaj 19 prebežnikov, v torek šest, v sredo 11 in v četrtek dva.

Po podatkih policije je bilo danes zjutraj v centru za tujce v Postojni nameščenih 28 oseb, v azilnem domu na ljubljanskem Viču pa šest.

Begunski val bi se lahko znova okrepil v prihodnjih dneh, če se bodo številni prebežniki, ki so zdaj na Hrvaškem in na mejah drugih balkanskih držav oziroma tja še prihajajo, odločili za pot skozi Slovenijo.

STA


Najbolj brano