V srednješolskih programih v prihodnjem šolskem letu na voljo 22.960 vpisnih mest

Ministrstvo za izobraževanje je objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2016/17. Po navedbah ministrstva osnovno šolo letos zaključuje 17.424 učencev, kar je okoli 550 manj kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 22.960 vpisnih mest na srednjih šolah (lani je bilo na voljo okoli 690 mest manj).

Osnovno šolo letos zaključuje 17.424 učencev, ki bodo 
kandidirali na skupno 22.960 vpisnih mest na srednjih šolah. 
Fotografija je simbolična. Foto: STA
Osnovno šolo letos zaključuje 17.424 učencev, ki bodo kandidirali na skupno 22.960 vpisnih mest na srednjih šolah. Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Razpis je objavljen na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Od skupno 22.960 razpisnih mest je v programih splošnih gimnazij 5820 mest (enako kot lani), od tega v zasebnih šolah 476 (lani 448). V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1278 mest (lani 1446).

V programih nižjega poklicnega izobraževanja je na voljo 624 mest (enako kot lani), v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6142 mest (lani 6454), v programih srednjega strokovnega izobraževanja pa 9096 mest (lani 9304).

Poleg mest, namenjenih učencem, šole razpisujejo še mesta za programe poklicno-tehniškega izobraževanja (2784 mest), poklicne tečaje (272 mest) in maturitetni tečaj (390 mest v javnih in 30 mest v zasebnih šolah), po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic ter svoje izobraževanje nadaljujejo po vertikali oziroma horizontali, ali pa želijo pristopiti k opravljanju splošne mature.

Programi nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja za gluhe in naglušne

Na ministrstvu so pojasnili, da je priprava razpisa temeljila na analizi mreže šol, stališčih Zveze srednjih šol in dijaških domov ter pobud gospodarstva, nove razmestitve programov pa so izjema. Med novostmi so izobraževalni programi nižjega in srednjega poklicnega izobraževanja, prilagojeni za gluhe in naglušne, kot so pomočnik v biotehniki in oskrbi, slaščičar, vrtnar, gastronomske in hotelirske storitve, ter izvajanje izobraževalnega programa predšolska vzgoja v italijanskem jeziku. Prav tako je letos prvič razmeščen novo sprejet program metalurški tehnik, ki je bil oblikovan na podlagi večletnih pobud gospodarstva, navajajo na ministrstvu.

Po njihovih navedbah so tako kot lani na nekaterih šolah obseg razpisanih mest na določenih izobraževalnih programih srednjega poklicnega izobraževanja razpisali pogojno, kar pomeni, da se bodo programi izvajali samo v primeru, če si bodo dijaki zagotovili individualne pogodbe za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcu.

Informativna dneva 12. in 13. februarja, prijave za vpis do 4. aprila

Vse srednje šole bodo organizirale informativni dan, na katerem bodo učenci lahko dobili podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije. Informativna dneva bosta 12. in 13. februarja.

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 4. aprila. Najpozneje do 8. aprila bo ministrstvo na spletnih straneh objavilo stanje prijav po posameznih programih oziroma šolah, nato pa najpozneje do 25. aprila odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest. Do 26. aprila lahko nato učenci prijavo prenesejo na drugo šolo oziroma v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa.

Za preizkus nadarjenosti ali spretnosti, ki je potreben za vpis v nekatere programe, se morajo učenci prijaviti najpozneje do 26. februarja, preizkusi pa bodo potekali med 3. in 14. marcem.

Za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja po zaključku triletnih programov srednjega poklicnega izobraževanja se lahko dijaki prijavijo do 20. maja. Rok za vpis v programe poklicnega tečaja in maturitetni tečaj pa je 5. september.

Prijave v dijaški dom do 4. aprila

V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince predvidenih skupaj 2382 mest (lani 2369). Rok za prijavo v dijaški dom pa je 4. april.

STA


Najbolj brano