V slovenskih naravnih zdraviliščih jeseni nadpovprečen obisk tujih gostov

V slovenskih naravnih zdraviliščih so letošnjo jesen zabeležili nadpovprečen obisk tujih gostov. Ti so po podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč samo v oktobru in novembru ustvarili 16,4 odstotka več prihodov ter 13,7 odstotka več nočitev.

Za jesenski oddih v slovenskih termah se je letos odločilo več 
tujcev kot običajno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Za jesenski oddih v slovenskih termah se je letos odločilo več tujcev kot običajno. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Domači gostje so ustvarili odstotek manj prihodov, a so ustvarili slaba dva odstotka več nočitev.

Na skupnosti naravnih zdravilišč so izpostavili, da še nikoli niso zabeležili dvomestnega odstotka rasti prenočitev tujih gostov z glavnih desetih trgov.

Avstrijski gostje so ustvarili za 11 odstotkov več prihodov, italijanski za 15 odstotkov, gostje iz Rusije za 21 odstotkov, iz Nemčije za 12 odstotkov, s Hrvaške za 16 odstotkov, iz Srbije pa kar za 50 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju. Gostje iz omenjenih šestih trgov sicer predstavljajo 85 odstotkov vse tujih ustvarjenih prenočitev.

Tudi za obdobje 11 mesecev letošnjega leta so statistični podatki vzpodbudni, saj so tuji gostje presegli pet odstotkov rasti pri prihodih in nočitvah. V zdraviliščih so zabeležili 287.500 tujih gostov, ki so ustvarili 1,13 milijona prenočitev oziroma 44,4 odstotka vseh nočitev.

Domačih gostov je bilo v tem obdobju za odstotek več, ustvarili pa so 1,41 milijona nočitev oziroma 1,6 odstotka nočitev več. Skupaj so slovenska zdravilišča gostila 645.600 gostov, kar je za 2,8 odstotka več. Skupno število nočitev pa je doseglo 2,54 milijona oziroma 3,1 odstotka več kot lani.

Na Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč vzpodbudne rezultate med drugim pripisujejo kreativnemu ustvarjanju programov in prilagajanju novim trženjskim orodjem, kjer ima čedalje večjo vlogo splet in digitalni marketing.

STA


Najbolj brano