V slovenskem Pen zaskrbljeni zaradi dogajanja na UP

Ob nedavni odpovedi pogodb nekaterim dolgoletnim predavateljem Univerze na Primorskem (UP) so se danes oglasili tudi v Slovenskem centru Pen, kjer so izrazili svojo zaskrbljenost zaradi dogajanja na UP. Po njihovem bi morali univerza, pristojno ministrstvo in vlada ukrepati in se zoperstaviti sistematičnemu uničevanju humanistike.

V začetku meseca so nekateri študenti UP organizirali 
predavanja na prostem z odpuščenimi profesorji kot gostujočimi predavatelji, s čimer so želeli pokazati, da jim ni 
vseeno za prihodnost univerze. Foto: Vesna Humar
V začetku meseca so nekateri študenti UP organizirali predavanja na prostem z odpuščenimi profesorji kot gostujočimi predavatelji, s čimer so želeli pokazati, da jim ni vseeno za prihodnost univerze. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA, KOPER> Kot so v slovenskem PEN spomnili v izjavi za javnost, imata humanistika in družboslovje v obmejnem prostoru večkulturnosti še poseben pomen, Koper pa je bil v svoji zgodovini središče pomembnega dogajanja na področju humanistike v tem delu Istre.

Ob tem izpostavljajo nedavne odpovedi pogodb dolgoletnim predavateljem na oddelku za zgodovino Fakultete za humanistične študije. Te odpovedi so “kadrovsko zdesetkale še zadnji humanistični študijski program na Primorskem z razmeroma dobrim vpisom študentov”, opozarjajo.

Pen: Gre za degradacijo humanističnih študij

Ob zaskrbljenost zaradi dogajanja na UP spominjajo, da je bila ta ustanovljena kot prostor znanstvenega proučevanja in povezovanja večkulturnega in večetničnega obmejnega prostora.

Ker ne gre za prvi primer “degradacije humanističnih študij v našem univerzitetnem okolju”, v Slovenskem centru PEN menijo, da bi morali univerza, pristojno ministrstvo in vlada ukrepati in se v skladu s svojimi pooblastili odločno zoperstaviti sistematičnemu uničevanju humanistike na Primorskem.

Ob začetku študijskega leta je 12 sodelavcev Znanstveno-raziskovalnega sveta (ZRS), sicer predavateljev na UP, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpuščeni profesorji so ob tem opozorili na po njihovem nezakonito ravnanje vodstva univerze, katere namen naj bi bil izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze.

UP: Odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi

Na univerzi so pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi. Omenjenim 12 zaposlenim na ZRS so tako ponudili odpoved delovnega razmerja v delu pogodb, ki se nanaša na pedagoško zasloposlitev, a jim hkrati ponudili zaposlitev za raziskovalno delo, in sicer v enakem obsegu.

V začetku meseca so nekateri študenti UP organizirali predavanja na prostem z odpuščenimi profesorji kot gostujočimi predavatelji, s čimer so želeli pokazati, da jim ni vseeno za prihodnost univerze. Odpuščeni profesorji pa so posredovali izjavo pisatelja Borisa Pahorja, v kateri je ta obžaloval, da je postal častni doktor UP.

STA


Najbolj brano