V skladu za razgradnjo nuklearke za 186 milijonov evrov finančnih naložb

Sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in odlaganje njenih radioaktivnih odpadkov je do konca novembra dosegel donosnost v višini 8,9 odstotka. V skladu je bilo za 186 milijonov evrov finančnih naložb, njegovo premoženje pa se je povečalo za 9,4 odstotka oziroma za 16 milijonov evrov glede na tržno stanje portfelja.

V skladu za razgradnjo nuklearke je do konca novembra bilo za 186 milijonov evrov finančnih naložb. Foto: Martin Kerin
V skladu za razgradnjo nuklearke je do konca novembra bilo za 186 milijonov evrov finančnih naložb. Foto: Martin Kerin

KRŠKO > Vodstvo sklada je pred nekaj dnevi v izjavi za javnost ob sprejemu ob 20-letnici delovanja sklada in 40-letnici postavitve temeljnega kamna za Nek navedlo, da je krška družba Gen energija, ki upravlja slovensko polovico Nek, v celoti poravnala svoje letošnje obveznosti za razgradnjo nuklearke in vanj vplačala 8,3 milijona evrov.

Skupni prihodki sklada so konec novembra dosegli 12,9 milijona evrov, kar glede na letošnji načrt predstavlja njegovo 84-odstotno uresničitev. Poleg vplačila Gen energije pa so v skladu dobili vplačano še 4,6 milijona evrov prihodkov od obresti, so pojasnili.

Njihovi odhodki so hkrati dosegli 6,7 milijona evrov, njihov pretežni del pa so predstavljale obveznosti do Agencije za radioaktivne odpadke v znesku 3,7 milijona evrov ter plačila zaradi omejene rabe prostora občinam na območju krške nuklearke v znesku 2,6 milijona evrov.

V skladu kljub nestabilnemu finančnemu trgu upajo, da bodo svoj portfelj ob koncu leta obdržali na novembrski ravni.

Hkrati se zavedajo pomembnosti svoje vloge in nenehno strmijo k merilom, ki bodo zagotovila varnost ter uspeh pri upravljanju s sredstvi. Posebno pozornost namenjajo obvladovanju tveganj, v skladu pa vodijo “konservativno” naložbeno politiko in sledijo zastavljenim načelom varnosti, razpršenosti, likvidnosti ter donosnosti.

Ustvarjajo tudi pogoje za izpolnjevanje obveznosti države kot solastnice krške nuklearke, so zapisali v skladu.

STA


Najbolj brano