V šestih minutah na skladu prejeli 156 vlog za štipendije

Na javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v šestih minutah prispelo 156 vlog za štipendijo za deficitarne poklice, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Do 12. ure jih je na sklad prispelo 181. Kot meni ministrica, se je sklad tokrat mnogo bolje pripravil kot pri prvem razpisu.

Na javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v šestih 
minutah prispelo 156 vlog za štipendijo za deficitarne poklice, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve 
in enake možnosti Anja Kopač Mrak.
Na javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je v šestih minutah prispelo 156 vlog za štipendijo za deficitarne poklice, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. 

LJUBLJANA > Razpis za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2014/15 so ponovili, saj so morali prvotnega, objavljenega 24. avgusta, zaradi sesutja spletne strani razveljaviti. Da se to ne bi ponovilo, so tokrat skupaj z razpisom v začetku septembra objavili tudi vlogo.

Vloge je moč oddati osebno na sedežu sklada ali priporočeno po pošti do 21. septembra. V prvih šestih minutah jih je bilo na skladu oddanih 156, do 10.05 pa so jih prejeli 173 je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade pojasnila ministrica Anja Kopač Mrak. Kot so sporočili s sklada, so do 12. ure sprejeli 181 vlog.

Te številke se bodo še spremenile, saj pričakujejo še vloge po pošti, pri katerih šteje čas oddaje.

Naval je po besedah ministrice največji na začetku, zato ni razloga, da bi čez dan pričakovali večje težave. Vlagateljem se namreč z oddajo vlog mudi predvsem zato, ker je kriterij za izbor na razpisu vrstni red prispelih vlog, kar je po mnenju nekaterih sporno.

Ministrica je v zvezi s tem pojasnila, da je bil zakon, ki predvideva tak postopek, na pobudo študentov sprejet v DZ, a nihče ni pričakoval toliko vlog. V tako kratkem času od razveljavljenega prejšnjega razpisa po njenih besedah niso mogli spremeniti zakonske podlage. Obljubila pa je, da bodo zakon o štipendiranju do januarja, ko se predvideva nov razpis za štipendije za deficitarne poklice, že spremenili in da pri merilih ne bodo upoštevali samo vrstnega reda prijav, ampak tudi regijsko uravnoteženost ter postavili prioritete znotraj deficitarnih poklicev.

O vlogah s tokratnega razpisa - gre za letošnjo novost - bo po njenih napovedih odločeno do konca leta. Tistim, ki bodo prejeli štipendije, bodo zneske poračunali za nazaj, saj je štipendija predvidena z začetkom šolskega leta. Na razpisu je na voljo 1,2 milijona evrov za tisoč štipendij.

Kot je še dejala ministrica, jo naval na štipendije za deficitarne poklice veseli. Je pa opozorila, da kadrovske štipendije ostajajo neporabljene, zato bo treba več poudarka dati osveščanju o kadrovskih štipendijah.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom oziroma udeležencem izobraževanja odraslih, ki se šolajo za poklice, opredeljene kot deficitarne. Možno jih je združevati denimo z državno in Zoisovo štipendijo, niso pa združljive s kadrovsko štipendijo.

Vlagatelji lahko vlogo oddajo osebno na sedežu sklada (Dunajska 22, Ljubljana) ali priporočeno po pošti.STA


Najbolj brano