V senci zdravniške stavke

Ohranimo naše zdravje je sporočilo včerajšnjega Dneva evropskih zdravnikov, ki so ga obeležili tudi pri nas, vendar ne v obliki plakatov, kot drugod po Evropi, saj se Fides pripravlja na stavko zdravnikov 8. novembra in bo glavnino aktivnosti izpeljal tedaj.

SLOVENIJA, EVROPA > Akcijski dan evropskih zdravnikov (Action day) je Evropska federacija zdravniških sindikatov (FEMS) določila 24. oktobra. Včeraj so sindikati, člani FEMS, po evropskih bolnišnicah izobesili plakate s sporočilom Ohranimo naše zdravje, Fides pa le na svoji spletni strani.

Zdravniški sindikati v Evropi opozarjajo na zmanjševanje denarja, zniževanje števila zaposlenih, zmanjševanje števila ur za izobraževanje, na onemogočanje strokovnega razvoja, zniževanje plač, korupcijo, divjo privatizacijo in druge anomalije v evropskih zdravstvenih sistemih. Vse to pa zmanjšuje kakovostno raven zdravstvene oskrbe.

Zdravništvo iz večine evropskih držav opozarja na podobne probleme, s katerimi se soočamo tudi pri nas. To potrjuje, da je evropski model zdravstvenega varstva na resni preizkušnji. Akcijo Dan evropskih zdravnikov so poleg Slovenije pripravili Portugalska, Nizozemska, Hrvaška, Poljska, Španija, Francija, Italija, Belgija, Avstrija, Romunija, Bolgarija, severni del Cipra in evropski del Turčije.

K sreči pa je še nekaj razvitih evropskih držav, ki so uspešno izpeljalo zdravstveno reformo in so uspele zagotoviti visoko raven zdravstvene oskrbe, kar bi morali posnemati. Slovensko zdravništvo je sicer pripravilo predloge zdravstvene reforme po mednarodnih priporočilih, vendar pa ga politika ni vzela resno. Fides poudarja, da razen všečnih deklaracij še ni predstavila stvarnih rešitev. Zato se pospešeno pripravljajo na splošno stavko, začetek je napovedan 8. novembra. JA


Najbolj brano