V senci najavljene stavke

Ali bodo zdravniki v začetku marca spet stavkali, naj bi bilo znano danes. Že dopoldne bodo za pogajalsko mizo znova sedli člani vladne pogajalske skupine z zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc in Fidesa s Konradom Kuštrinom. Oboji upajo, da bo dialog konstruktiven, prav tako tudi dogovor.

Konrad Kuštrin: “Če ima vlada resen namen 
zadeve urediti, se bomo  tvorno pogajali, saj je 
ureditev razmer skupen cilj.” Foto: STA
Konrad Kuštrin: “Če ima vlada resen namen zadeve urediti, se bomo tvorno pogajali, saj je ureditev razmer skupen cilj.” Foto: STA

SLOVENIJA >Danes bodo predstavniki vlade oziroma zdravstvenega ministrstva z ministrico Milojko Kolar Celarc in zdravniškega sindikata Fides s Konradom Kuštrinom znova nadaljevali pogajanja. Minuli teden so se sicer po dobrih dveh mesecih sešli, a takoj razšli. Minuli četrtek je Kolar Celarčeva ob obisku v Kopru povedala: “Vlada ima začrtano strategijo. Sem optimistka, da se bomo uspeli dogovoriti.” Predstavnike Fidesa pa je minuli četrtek sprejel tudi premier Miro Cerar. Zdaj obe strani računata na tvorna pogajanja, da do zagroženega nadaljevanja stavke in njene zaostritve v začetku marca ne bi prišlo.

Zahteve so znane

Fides je v začetku lanskega decembra z vlado podpisal dogovor o zamrznitvi stavke in izpolnitvi ključnih zahtev Fidesa. Zamrznili so jo za dva meseca, nato še za dodaten mesec. Že decembra je zaokrožil podatek, da naj bi dogovor s Fidesom državo stal 53 milijonov evrov.

“Naše zahteve so splošno znane in jasne, od njih ne bomo odstopili,” je včeraj za Primorske novice znova zatrdil Konrad Kuštrin.

Decembra je bilo po podpisu dogovora znano, da naj bi država največ denarja namenila fleksibilnemu nagrajevanju zdravnikov, za kar bi šlo letno 36 od 53 milijonov evrov. Preostali denar bi šel za odpravo omejitve, ki zdravnikom preprečuje napredovanje nad 57. plačnim razredom (tri milijone evrov letno), za izenačevanje vrednotenja delovnih mest specialistov (14,2 milijona evrov letno) ter za izenačevanje plačnih razredov, kar bi izboljšalo dohodke mladih zdravnikov specializantov (56.000 evrov).

Gre tudi za začetek spreminjanja kolektivne pogodbe za zdravnike in za aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike. Sporazum je bil namenjen še skrajševanju čakalnih dob in nagrajevanju dodatnega uspešnega dela zdravništva.

Zdravstveno ministrstvo je tedaj najavilo, da bo del plače za delovno uspešnost del posebnega vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob s fleksibilnim nagrajevanjem vseh v zdravstvu zaposlenih (ne le zdravniki), kar bo znano, ko bo ta projekt vlada pognala. Zahteva o preseganju 57. plačnega razreda za zdravnike pa terja spremembo zakona o plačah v javnem sektorju, kar mora temeljiti na dogovoru z vsemi sindikati javnega sektorja.

Dogovor je določil, katere zadeve v zvezi z delom zdravnikov bodo v prihodnje prioriteta in kako ter do katerih ciljev. Zahtevo po sprejemu standardov in normativov je ministrstvo takrat podprlo. Sporazum je vseboval tudi zavezo, da bo država v sistem vključila vse specialiste, ki bodo zaključili študij do leta 2023. Tako naj bi dobili 1831 novih zdravnikov in s tem dosegli evropsko povprečje.

Ne bodo popuščali

Za pogajalsko mizo se bosta obe strani sešli danes dopoldne. “Če bodo pogajanja takšna, kot upamo po pogovoru s premierjem, naj bi se ključne zadeve že tudi dogovorili,” upa Kuštrin.

Premier jih je sprejel minuli četrtek. Kuštrin pravi, da so se pogovarjali dve uri, da je pozorno prisluhnil, ko so mu pojasnjevali razmere v zdravstvu, položaj mladih zdravnikov in zdravnikov z dolgim stažem, način dela, obremenitve ... “Če ima vlada resen namen zadeve urediti, se bomo tvorno pogajali, saj je ureditev razmer skupen cilj,” dodaja. Pravi, da ne grozijo na novo s stavko, temveč gre le “za aktivacijo drugič zamrznjene, kar je znano. Naše zahteve so znane. Res je, da je za spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju nujen čas, kar razumemo, a Fides od svojih zahtev - vseh, ne le glede plač - ne bo odstopil.”

JASNA ARKO


Najbolj brano