V rejniško družino so ju namestili zaradi nesodelovanja starih staršev

Inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru namestitve dveh dečkov v rejniško družino ni pokazal nepravilnosti, je danes potrdila ministrica Anja Kopač Mrak. CSD Velenje je po zagotovilih pristojnih otroka v rejniško družino namestil zaradi nesodelovanja starih staršev in ne zaradi njune starosti ali socialnega položaja.

Inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru 
namestitve dveh dečkov v rejniško družino ni pokazal nepravilnosti, je danes potrdila ministrica Anja Kopač Mrak. Foto: Mitja Volcansek
Inšpekcijski nadzor nad ravnanjem CSD Velenje v primeru namestitve dveh dečkov v rejniško družino ni pokazal nepravilnosti, je danes potrdila ministrica Anja Kopač Mrak. Foto: Mitja Volcansek

LJUBLJANA > Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrakova je namreč na današnji novinarski konferenci skupaj s povezanimi službami predstavila ugotovitve izrednega nadzora, ki ga je zaradi napotitve dveh dečkov v rejništvo socialna inšpekcija opravila na Centru za socialno delo (CSD) Velenje, ter predstavila razloge za namestitev otrok v rejništvo.

Prvak SDS Janez Janša se je na družbenem omrežju twitter po zgodbi o velenjskem primeru o namestitvi dveh otrok v rejniško družino zavzel za interpelacijo zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Zapisal je: "Na stroko so se vzorniki Anje K. Mrak sklicevali tudi pri otrocih s Petrička. Dovolj je bilo! Interpelacija!".

Razlog za odvzem otrok niso bili starost ali bivalni pogoji starih staršev

Po besedah ministrice je izredni nadzor pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Direktorica CSD Velenje Litija Hartman Koletnik pa je pojasnila, da razlog za odvzem otrok niso bili starost ali bivalni pogoji starih staršev. Starih staršev po njenih besedah niso nikoli izključevali, ker pa z njimi nista več hotela sodelovati, so se odločili za namestitev v rejniško družino. To je potrdil tudi direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski, ki je poudaril, da je bila odločitev strokovna in zakonita. Pojasnil je, da je inšpekcija preverjala vsa ravnanja velenjskega CSD, ne samo od tragičnega dogodka dalje. Ugotovili so, da je center starima staršema od samega začetka odpiral možnost sodelovanja ter ju spodbujal in usmerjal, kako lahko zadovoljujeta potrebe otrok.

A ker nista bila več pripravljena skupaj s CSD razmišljati, kaj je dolgoročno v korist otrok, se je CSD odločil za namestitev v rejniško družino. Center je moral sprejeti odločitev, je pojasnil Stefanoski in dodal, da v socialnem varstvu ne obstajajo pravilne odločitve, so pa zakonite.

Bratca, stara tri in pet let, sta bila namreč od umora njune mame decembra lani v Velenju pri starih starših po mamini strani na Koroškem. CSD Velenje je bratca prejšnji teden iz vrtca naskrivaj odpeljal v rejniško družino, kar je sprožilo buren odziv javnosti.

Za otroka bi bilo najbolje, če bi ju v rejništvo pripeljala stara starša sama, a to ni bilo izvedljivo

Glede načina odvzema otrok, ki so ju na skrivaj odpeljali iz vrtca, pa je sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva pojasnila, da vedno pretehtajo, na kakšen način bi otrokom povzročili najmanj škode. Za takšen način se odločijo, kadar pričakujejo, da bi prišlo še do večje stiske, če bi otroka "iztrgali" starim staršem. Za otroka bi bilo sicer najbolje, če bi ju v rejništvo pripeljala stara starša sama, a to po njenih besedah ni bilo izvedljivo. Tudi po besedah Stefanoskega je CSD naredil tisto, kar je bilo v tistem trenutku najbolj učinkovito in bo dolgoročno otrokoma najmanj škodovalo.

Vsi pristojni so sicer zatrjevali, da starih starših ne bodo izključili iz življenja obeh otrok. Na vprašanje, kdaj bi lahko prišlo do prvega stika med njimi, pa je Kuzmanič Korva odgovorila, da takoj, ko se bo vzpostavila normalna situacija.

Na vprašanje, zakaj rejništvo ni bilo dodeljeno starima staršem, je Stefanoski odgovoril, da po oceni CSD rejništva v tem trenutku nista bila sposobna in da takšna odločitev ne bi bila v korist otrok. Je pa to mogoče v prihodnje, če bosta stara starša pripravljena sodelovati s pristojnimi službami v korist vnukov.

Pristojni so na današnji novinarski konferenci še zatrjevali, da vseh podatkov ne morejo razkriti, ter pozvali javnost k zaupanju v strokovno delo socialnih delavcev.

STA


Najbolj brano