V prvem svežnju 507.053 informativnih izračunov dohodnine

Finančna uprava (Furs) je danes v prvem svežnju odposlala 507.053 informativnih izračunov dohodnine za lani. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v naslednjih dneh, Furs pa vsem priporoča, naj jih natančno pregledajo. Naslednji sveženj bo šel na pošto 29. maja, so sporočili iz Fursa.

V prihodnjih dneh bo informativne izračune prejelo  507.053 
zavezancev. Foto: STA
V prihodnjih dneh bo informativne izračune prejelo 507.053 zavezancev. Foto: STA

LJUBLJANA > Rok za ugovor na danes odposlane informativne izračune dohodnine se izteče 30. aprila. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune 28. maja.

“Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca,” svetujejo na Fursu.

V prihodnjih dneh bo informativne izračune prejelo 507.053 zavezancev, od tega 44,3 odstotka z doplačili, 49,1 odstotka z vračili, 6,6 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 38,4 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 59,3 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila znaša 171 evrov, povprečni znesek vračila pa 238 evrov.

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo v 30 dneh od datuma odpreme dati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Na Fursu so poudarili, da zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku, ne presega enega evra.

Informativne izračune bodo izdali rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako kot pretekla leta v prvem svežnju ni predvsem zavezancev, ki so uveljavljali vzdrževane družinske člane; potem tistih, ki so dosegali dohodke iz dejavnosti in tistih s katastrskimi dohodki.

Letošnja novost je iTočka, kjer lahko zavezanci preverijo, ali so zanje že izdali informativni izračun dohodnine. Dostopna je na spletni strani eDavki (http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Faq/Faq.aspx), na vprašanje pa bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

STA


Najbolj brano