V prihajajočih dneh spet visoke koncentracije ozona

Ob koncu tedna in predvidoma tudi naslednji teden bo zelo vroče. Toplotna obremenitev bo velika in se bo zaradi nadaljevanja vročinskega vala še stopnjevala, najvišje dnevne temperature pa bodo večinoma presegale 35 stopinj Celzija. Pričakujejo tudi visoke koncentracije ozona, sporočajo z Agencije za okolje (Arso).

Ob koncu tedna in predvidoma tudi naslednji teden bo zelo 
vroče.
Ob koncu tedna in predvidoma tudi naslednji teden bo zelo vroče.  

LJUBLJANA > Kot je navedeno na spletnih straneh Arsa, lahko koncentracije ozona predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost.

Na Arsu ljudem priporočajo, da ob vročih, jasnih in sončnih dneh, ob katerih so povišane koncentracije ozona, prostore zračijo zjutraj in v delu dopoldneva. Popoldne naj ostanejo v zaprtih prostorih, saj so tam koncentracije ozona nižje. Fizičnim aktivnostim na prostem se je treba izogibati. Če že, jih je najbolje izvajati zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje. Te so najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. in 19. uro.

Na vročino so še zlasti občutljivi starejši in bolniki, pri katerih lahko pride do zdravstvenih zapletov. Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje je zapisano, da med zdravstvene težave, ki lahko nastopijo po daljšem obdobju vročine, sodijo kožni izpuščaji, vročinski krči in izčrpanost, kratkotrajna izguba zavesti oziroma omedlevica ali celo vročinska kap. Vdihavanje ozona lahko pri bolj občutljivih osebah vodi do težkega dihanja, tesnobe v prsnem košu, kašljanja in pekočega občutka v očeh. Poleg tega lahko še poslabša mnoge kronične bolezni.

Vročina močno vpliva tudi na počutje živali, zato morajo njihovi skrbniki poskrbeti, da bodo vedno imele dovolj vode, zagotoviti jim morajo tudi možnost, da se lahko umaknejo v senco.

STA


Najbolj brano