V predlogu rebalansa proračuna za izbrisane sedem milijonov evrov

Predlog rebalansa proračuna za izplačilo odškodnin izbrisanim predvideva sedem milijonov evrov, kar je tri milijone manj, kot bi po prvotnih ocenah potrebovale upravne enote. Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da je do tega prišlo zaradi bolj realnega upoštevanja dinamike izplačil, in da se lahko po potrebi dodaten denar še zagotovi.

Predlog rebalansa proračuna za izplačilo odškodnin izbrisanim predvideva sedem milijonov evrov, kar je tri milijone manj, kot bi po prvotnih ocenah potrebovale upravne enote.
Predlog rebalansa proračuna za izplačilo odškodnin izbrisanim predvideva sedem milijonov evrov, kar je tri milijone manj, kot bi po prvotnih ocenah potrebovale upravne enote. 

LJUBLJANA > Na ministrstvu so pojasnili, da bo dodaten denar med letom moč zagotoviti z naknadnimi prerazporeditvami na posameznih postavkah, če se bo pokazalo, da je dinamika izplačil bistveno višja, kot je bilo načrtovano. Če bo dinamika nižja od načrtovane, pa se bo lahko denar tudi odvzel.

Dodajajo, da bo kljub “resnično težkem javno-finančnem položaju poplačevanje odškodnin izbrisanim v letu 2015 zagotovo potekalo v skladu z odločbo ustavnega sodišča”.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v četrtek na odboru DZ za notranje zadeve povedal, da so denar v proračunu razporedili upravnim enotam.

Premier Miro Cerar je v nedeljskem intervjuju dejal, da rebalans za leto 2015 ne vsebuje nobenih enkratnih izdatkov, kamor naj bi se uvrščale tudi odškodnine za izbrisane, saj da v nasprotnem primeru ne bi mogli zanesljivo napovedati višine primanjkljaja.

Na ministrstvu za javno upravo so še decembra pojasnili, da bodo upravne enote za izplačilo odškodnin izbrisanim v letošnjem letu potrebovale deset milijonov evrov, ki da jih nameravajo upravnim enotam zagotoviti iz tekoče proračunske rezerve oziroma z rebalansom proračuna za leto 2015. Do začetka decembra lani je bilo izbrisanim priznanih za 15,6 milijona evrov odškodnin, pri čemer je bilo do takrat že izplačanih 3,4 milijona evrov.

Po zakonu o odškodninah za izbrisane se odškodnina izplača v največ petih obrokih, pri čemer je prvi obrok v višini 1000 evrov izplačan v 30 dneh po pravnomočnosti odločbe oziroma sodbe, nadaljnji pa v letu dni po zapadlosti prejšnjega obroka.

STA


Najbolj brano