V porastu tako prosta kot zasedena delovna mesta

V prvem četrtletju letošnjega leta so v Sloveniji zabeležili skoraj 9300 prostih delovnih mest, kar je skoraj 1100 delovnih mest več, kot jih je bilo v četrtletju prej, je z novim raziskovanjem ugotovil statistični urad. Navaja, da je bilo v prvem četrtletju zasedenih okoli 676.000 delovnih mest, a dve področji dejavnosti nista več vključeni.

V prvem četrtletju letošnjega leta so v Sloveniji zabeležili 
skoraj 9300 prostih delovnih mest, kar je skoraj 1100 delovnih 
mest več, kot jih je bilo v četrtletju prej.
V prvem četrtletju letošnjega leta so v Sloveniji zabeležili skoraj 9300 prostih delovnih mest, kar je skoraj 1100 delovnih mest več, kot jih je bilo v četrtletju prej. 

LJUBLJANA > Glede na dejavnost so v prvem četrtletju letos največ prostih delovnih mest na ravni Slovenije prijavili delodajalci v predelovalnih dejavnostih, in sicer skoraj 2200, ter v gradbeništvu, kjer so jih prijavili skoraj 1650.

Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami je bilo razpisanih nekaj več kot 4650 prostih delovnih mest, kar je polovica vseh prostih delovnih mest.

Statistični urad je tokrat prvič zbral podatek o številu prostih delovnih mest s samostojnim raziskovanjem, saj podatki Zavoda za zaposlovanje od aprila 2013 niso več popolni zaradi spremembe zakona o urejanju trga dela, ki je ukinil obvezno prijavo prostega delovnega mesta za vse delodajalce, razen za javni sektor in gospodarske družbe, ki so v večinski lasti države. Kot še navaja statistični urad, je to raziskovanje vzorčno.

Podatke o zasedenih delovnih mestih pa statistični urad ne zbira z vzorčnim raziskovanjem, ampak prevzame podatke iz statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva. Tako so statistiki ugotovili, da je bilo v prvem četrtletju zasedenih okoli 676.000 delovnih mest, pri čemer nista več vključeni dejavnosti kmetijstva, lova, gozdarstva in ribištva ter zasebna gospodinjstva z zaposlenim osebjem.

Od vseh zasedenih delovnih mest jih je bilo dobrih 80 odstotkov pri delodajalcih z vsaj 10 zaposlenimi osebami.

STA


Najbolj brano