V ponedeljek trgovci nižajo cene v okviru poletnih razprodaj

Trgovci v Sloveniji bodo v ponedeljek začeli poletno sezonsko razprodajo tekstila in obutve, med katero bodo občutneje znižali cene izdelkov. Poleg domačih potrošnikov se sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve v juliju in avgustu radi udeležijo tudi kupci iz sosednjih držav, Italije in Hrvaške.

Trgovci v Sloveniji bodo v ponedeljek začeli  poletno sezonsko razprodajo tekstila in obutve Foto: Leo Caharija
Trgovci v Sloveniji bodo v ponedeljek začeli poletno sezonsko razprodajo tekstila in obutve Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Razprodaje izkoristijo tudi številni turisti, ki se poleti ustavijo v naši državi, saj jim je na voljo kakovostno in raznovrstno blago po ugodnih cenah ter ne zgolj posamezni kosi, ki so posledica čiščenja starih zalog blaga.

Blago mora biti brezhibno

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poudarja, da mora biti blago na razprodaji brezhibno, razen če ni posebej označeno, da gre za blago z napako. V primeru, da se izkaže, da ima izdelek stvarno napako, ima potrošnik pravico uveljavljati reklamacijo. Torej ima takšne pravice, kot če bi kupil blago v redni prodaji, torej v času izven sezonskih razprodaj.

Če potrošnik na razprodaji kupi izdelek, s katerim ni nič narobe, pa ga kljub temu ne želi imeti, trgovec takega izdelka ni dolžan sprejeti nazaj. Od poslovne prakse vsakega posameznega trgovca je odvisno, kako bo obravnaval potrošnikovo zahtevo. Če trgovec takšen izdelek zamenja ali izstavi dobropis, se to šteje za dober poslovni običaj, pojasnjujejo na Trgovinski zbornici Slovenije.

Za nadzor nad upoštevanjem pravil, ki veljajo za sezonske razprodaje, so pristojne lokalne izpostave Tržnega inšpektorata po Sloveniji.

Največ pritožb glede označevanja cen popusta

Največ pritožb potrošnikov v pravni pisarni ZPS se vsako leto nanaša na nepravilno označevanje cen popusta oziroma na tiste primere, ko trgovci tik pred razprodajo cene izdelkov dvignejo in jih nato ob razprodaji znižajo, s tem pa prikažejo višji odstotek znižanja, ki potrošnike zvabi k nakupu. Takšna poslovna praksa je nepoštena in jo tržni inšpektorat lahko kaznuje.

Na Trgovinski zbornici Slovenije ocenjujejo, da so se trgovci tudi na letošnji začetek sezonskih poletnih razprodaj, dobro pripravili, saj mnogo skrbneje spremljajo dejanske potrebe potrošnikov. Kot kažejo pretekle izkušnje ter razpoložljive informacije trgovcev, tudi tokrat razprodaj ne gre zamuditi, saj bo ponudba pestra, cene pa ugodne, menijo v zbornici.

STA


Najbolj brano