V petek o možnih modelih javno-zasebnega partnerstva za drugi tir

Ministrstvo za infrastrukturo je v minulih dneh prejelo analizo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) o možnih modelih javno-zasebnega partnerstva za projekt drugega železniškega tira med Koprom in Divačo. Modele javno-zasebnega partnerstva bodo predstavili v petek.

Preverjanje interesa naj bi bilo po napovedih ministra za 
infrastrukturo Petra Gašperšiča končano do konca leta, 
nato bo za najprimernejši model v začetku 2016 pripravljen 
razpis za izbiro zasebnega vlagatelja. Foto: Ziga Zivulovic Jr/Bobo
Preverjanje interesa naj bi bilo po napovedih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča končano do konca leta, nato bo za najprimernejši model v začetku 2016 pripravljen razpis za izbiro zasebnega vlagatelja. Foto: Ziga Zivulovic Jr/Bobo

LJUBLJANA > Država želi za projekt drugega tira med Koprom in Divačo najti zasebnega investitorja, zato se je lotila iskanja modela javno-zasebnega partnerstva. Ker je modelov takega partnerstva veliko, se je za analizo možnih modelov obrnila na OECD.

Mednarodni prometni forum pri OECD je možne modele javno-zasebnega partnerstva za drugi tir tudi pripravil, država pa bo zdaj na njihovi podlagi preverila interes potencialnih vlagateljev za sodelovanje v projektu in videla, za kateri predlagani model obstaja največja verjetnost za uspešno realizacijo.

Preverjanje interesa naj bi bilo po napovedih ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča končano do konca leta, nato bo za najprimernejši model v začetku 2016 pripravljen razpis za izbiro zasebnega vlagatelja. Te aktivnosti naj bi bile speljane do konca 2016, nato pa bi bilo mogoče v 2017 skleniti pogodbo z vlagateljem in začeti z investicijo.

To je tudi časovni okvir, v katerem mora Slovenija pridobiti želena sredstva na razpisih za sredstva iz mehanizma za povezovanje Evrope (CEF). Kot je znano, na prvem razpisu z drugim tirom ni uspela, saj projekt ob prijavi še ni imel pridobljenih vseh gradbenih dovoljenj in ni bil izbran zasebni partner.

Naslednji razpis CEF naj bi bil objavljen že jeseni in Gašperšič pričakuje, da bo takrat na 1,4 milijarde evrov ocenjen projekt - država bo sicer to številko ponovno preverila - dovolj zrel za uspeh na razpisu, na katerem bi lahko pridobili 30 odstotkov sofinanciranja.

STA


Najbolj brano