V petek brezplačni pravni nasveti odvetnikov

Socialno šibki posamezniki, ki bi v petek radi izkoristili možnost brezplačnega pravnega nasveta odvetnikov, naj si predhodno zagotovijo svoj termin, opozarjajo v Odvetniški zbornici Slovenije. Seznam sodelujočih odvetnikov je objavljen na spletni strani zbornice, podatke pa lahko v zbornici posredujejo tudi po telefonu.



V zbornici so veseli, da se je pro bono dan prijel, vsako leto na 
ta dan namreč pravno pomoč poišče med 2500 in 3000 
ljudmi. Foto: STA
V zbornici so veseli, da se je pro bono dan prijel, vsako leto na ta dan namreč pravno pomoč poišče med 2500 in 3000 ljudmi. Foto: STA

LJUBLJANA > Odvetniška zbornica namreč spomin na 19. december 1868, ko je je bil sprejet odvetniški red, obeležuje z dnevom odvetniške pravne pomoči pro bono. A ker 19. december letos pade na soboto, bodo odvetniki brezplačno pomoč nudili dan prej.

Odvetniki ugotavljajo, da je že prvi pravni nasvet pomemben, saj socialno ogroženi ljudje, ki ostanejo brez vsakršnega pravnega nasveta, pogosto zamudijo določene roke za vložitev spora kljub utemeljenosti njihovih zahtevkov. Vendar pa podpredsednik zbornice Janez Starman poudarja, naj ljudje ne pričakujejo, da bo njihova težava oziroma spor rešen že z obiskom na pro bono dan.

V petek bodo tisti, ki bodo obiskali odvetnike, namreč slišali prve pravne nasvete oziroma pravne možnosti, kaj narediti v svojem primeru. Po analizi zbornice, vsak odvetnik, ki sodeluje v akciji, sprejme med štiri in pet strankami, za vsako pa potrebuje okoli pol ure. V zbornici prosijo, naj tisti, ki se naročijo za obisk pri odvetniku, na posvet tudi pridejo.

Lani je v akciji sodelovala okoli tretjina vseh odvetnikov, oziroma 532, je danes na novinarski konferenci povedal predsednik zbornice Roman Završek. Za zdaj se jih je prijavilo 520, pričakujejo pa, da se bo številka do petka še povečala. Želijo si namreč, da bi presegli lansko število sodelujočih odvetnikov. Kot ugotavljajo, pa na njihovo stran niso stopila sodišča, saj kljub pozivu zbornice za petek niso preklicala obravnav.

Odvetniška zbornica sicer priporoča osebni obisk in ne le telefonski klic za nasvet, saj se le z osebnim obiskom lahko zagotovi zaupnost, odvetnik pa ima takrat pred seboj tudi dokumentacijo, ki jo prinese obiskovalec, pravi Starman.

Žal pa odvetniki opažajo, da nekateri izkoriščajo pro bono dan za pridobitev različnih pravnih mnenj za svoj primer in se, četudi že imajo svojega odvetnika, naročijo pri več odvetnikih.

A taki “iznajdljivci” kradejo čas ljudem, ki brezplačno pomoč odvetnika resnično potrebujejo, opozarjajo v zbornici. Odvetniki namreč na pro bono dan odprejo vrata za vse, nikogar ne preverjajo ali odklanjajo, dodaja Starman.

V zbornici so veseli, da se je pro bono dan prijel, vsako leto na ta dan namreč pravno pomoč poišče med 2500 in 3000 ljudmi. Po besedah Starmana pohvale prihajajo tudi iz drugih odvetniških zbornic po Evropi, zaradi česar se že poraja ideja o vseevropski pro bono akciji, torej dnevu, ko bi odvetniki po celi Evropi nudili brezplačne nasvete.

Odvetniška zbornica poudarja, da svojo družbeno odgovornost izkazuje tudi s humanitarnim skladom, v katerem so letos zbrali več kot 19.000 evrov ter jih prejšnji četrtek tudi razdelili. Sredstva bodo šla za nakup šolskih potrebščin, oblek in hrane za socialno ogrožene.

STA


Najbolj brano