V parlamentu široka podpora odpisu dolgov najšibkejšim

V predstavitvi stališč poslanskih skupin glede odpisa dolgov ljudem v socialni stiski so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, medtem ko v SDS svojega stališča niso predstavili. Navkljub podpori so v opozicijskih strankah opozorili na nekaj težav z zakonom.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin glede odpisa dolgov 
ljudem v socialni stiski so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, medtem ko v SDS svojega stališča 
niso predstavili.
V predstavitvi stališč poslanskih skupin glede odpisa dolgov ljudem v socialni stiski so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, medtem ko v SDS svojega stališča niso predstavili. 

LJUBLJANA > Kot je poudarila Mirjam Bon Klanjšček iz ZaAB, so pričakovali bolj dodelan predlog, ki ne bi odpiral toliko vprašanj. Vseeno ga bodo podprli, "z upanjem, da bo zakon v praksi izvedljiv in izvajan".

V ZL, kjer so takšen odpis predlagali že pred nekaj časa, pa poudarjajo, da se vlada in koalicija nista uspeli premakniti od tega, da socialno ogrožene obravnavata glede na pravni status, k temu, da bi obravnavali njihov dejanski socialni in materialni položaj.

Ob tem, tako Luka Mesec, ne sprejemajo ugovora k njihovemu amandmaju, da bi bili s predlagano rešitvijo o upoštevanju dejanskega praga revščine preobremenjeni centri za socialno delo.

Po mnenju Ive Dimic iz NSi pa je zakon v resnici žalostna zrcalna slika slovenske realnosti in dokaz več, da "trenuten način vodenja socialne politike ne deluje". Besedilo predloga je po njenih besedah nedodelano in nepopolno.

"Sprašujemo se, ali takšen zakon sploh potrebujemo, saj podjetja in nekatere občine sporočajo, da so odpisi mogoči že sedaj in da potekajo," je dodala. Zakon bodo kljub vsemu podprli, saj je "prvi, urgentni, korak pomoči socialno najšibkejšim".

Več naklonjenosti so predlogu zakona namenili v koaliciji. Kot je poudaril poslanec SMC Saša Tabaković, je razlogov za podporo več, "najpomembnejši pa ostaja razbremenitev posameznikov preteklih dolgov, izboljšanje njihovega socialnega položaja in socialne varnosti".

V Desus pozdravljajo cilj, ki ga zasleduje zakon - da se nobenemu deležniku ne nalagajo dodatne obveze. Podporo so zakonu napovedali tudi v SD.

STA


Najbolj brano