V opoziciji ogorčeni zaradi drugega tira

Opozicijski stranki NSi in ZaAB sta ogorčeni, da projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ni bil izbran za financiranje v okviru evropskega mehanizma CEF. V NSi menijo, da je minister neposredno odgovoren za to, v ZaAB zahtevajo izredno sejo odbora DZ za infrastrukturo.

V NSi menijo, da je minister Gašperšič neposredno odgovoren za to, projekt drugega železniškega tira med Divačo 
in Koprom ni bil izbran za financiranje v okviru evropskega 
mehanizma CEF. Foto: Ziga Zivulovic Jr/Bobo
V NSi menijo, da je minister Gašperšič neposredno odgovoren za to, projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ni bil izbran za financiranje v okviru evropskega mehanizma CEF. Foto: Ziga Zivulovic Jr/Bobo

LJUBLJANA > "Včeraj smo dobili iz Bruslja hladen tuš, izpad 400 milijonov evrov je bila slaba novica za izgradnjo drugega tira Divača-Koper," je danes v DZ dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Vrtovec: Minister nam je zagotovil, da bo prijava dobra

Spomnil je, da je NSi na problematiko prijave na razpis opozarjala že februarja, ko so sklicali nujno sejo odbora za infrastrukturo. "Takrat nam je minister zagotovil, da bo prijava dobra, učinkovita, sami pa smo že tedaj opozarjali, da je smešno, da se prijavljamo na tovrsten razpis, ne da bi imeli zaprto finančno konstrukcijo. Potem je minister vztrajal naprej pri tej prijavi, dejansko pa smo se osmešili," meni Vrtovec.

"Minister je neposredno odgovoren za to, da je Slovenija iz tega paketa izgubila 400 milijonov evrov za izgradnjo drugega tira," dodaja Vrtovec.

Poslanec NSi še meni, da bi bilo dobro o tem na pristojnih odborih opraviti razpravo, prav tako pa da se mora tudi vlada končno odločiti, ali je drugi tir prioriteta za vlado ali pa bo vlada pristala na stališče, ki ga je minister zagovarjal še pred nastopom te funkcije, ko je dejal, da drugega tira v tovrstni obliki ne potrebujemo še naslednjih 30 let.

Poslanska skupina ZaAB bo zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo na temo izvajanja velikih infrastrukturnih projektov, med katere sodi tudi drugi tir.

Ne le v opoziciji, tudi v koaliciji ne skrivajo nezadovoljstva. V Desus in SD ne skrivajo nejevolje nad tem, da je drugi tir ostal brez evropskega denarja. Tomaž Gantar (Desus) poudarja odgovornost ministra Petra Gašperšiča in premierja Mira Cerarja ter pravi, da je "površnost" ministra glede na zaslišanje v DZ pričakoval. Na slednje je spomnil tudi Matjaž Han (SD), ki dvomi, da si vsi želijo projekt izvesti. Po Gantarjevem mnenju se projekta niso lotili z resnim namenom, da bi ga lahko izpeljali. Prav bi bilo, da nekdo odgovarja, prvi pa je na vrsti minister, je oster Gantar. Na vprašanje, ali bi bil na mestu odstop ministra, je odgovoril, da gre za težavo celotne vlade. Minister je namreč neposredni izvrševalec, "a če bi se na vladi tako dogovorili, bi projekt izpeljali". Nenazadnje je po Gantarjevih besedah odgovoren predsednik vlade, ki je odgovoren za delo ministra, poleg tega pa je tudi nadaljnja usoda izgradnje drugega tira Cerarjeva odgovornost.

Projekt je bil “katastrofalno slabo pripravljen”

Kot je danes v DZ povedala namestnica vodje poslanske skupine Alenka Bratušek, so v ZaAB takrat, ko je ministrstvo za ta projekt pošiljalo vlogo v Bruselj, menili, da je neodgovorno poslati tako slabo dokumentacijo, brez vseh podatkov. Zdaj so prejeli odgovor tudi s strani slovenske komisarke, da je bil projekt "katastrofalno slabo pripravljen".

Da je Slovenija takšen projekt poslala v Bruselj, je po mnenju Bratuškove neodgovorno. Projekt bi morali dobro pripraviti in ga poslati v Bruselj denimo septembra ali pa se prijaviti na prihodnji razpis. "Šli so z glavo skozi zid in prepričana sem, da bi minister za to moral prevzeti odgovornost," je dejala Bratuškova.

Po njenem mnenju gre pravzaprav za celotno koalicijo, ki je ministra silila, da projekt pošlje v Bruselj. "Cerar se bo pač pogovoril s svojimi koalicijskimi partnerji in se odločil, kdo bo za to prevzel odgovornost," je dodala Bratuškova in opozorila, da je 1,4 milijarde evrov za drugi tir preveč in da za toliko denarja ne bodo našli zasebnega partnerja.

STA


Najbolj brano