V opoziciji glede DUTB še pričakujejo pojasnila, Mramor nima zaupanja vseh

V večini opozicijskih strank od vladnih predstavnikov še vedno pričakujejo pojasnila glede dogajanja in razrešitev v slabi banki. Ministru za finance Dušanu Mramorju v vsej tej zgodbi, kot kaže, še ne zaupajo vsi, prav tako opozarjajo na bojazen pred lobiji v Sloveniji in pritiski na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

V večini opozicijskih strank od vladnih predstavnikov še 
vedno pričakujejo pojasnila glede dogajanja in razrešitev v 
slabi banki. Ministru za finance Dušanu Mramorju v vsej tej 
zgodbi, kot kaže, še ne zaupajo vsi, prav tako opozarjajo na 
bojazen pred lobiji v Sloveniji in pritiski na Družbo za 
upravljanje terjatev bank (DUTB). Foto: STA
V večini opozicijskih strank od vladnih predstavnikov še vedno pričakujejo pojasnila glede dogajanja in razrešitev v slabi banki. Ministru za finance Dušanu Mramorju v vsej tej zgodbi, kot kaže, še ne zaupajo vsi, prav tako opozarjajo na bojazen pred lobiji v Sloveniji in pritiski na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanec SDS Andrej Šircelj opozarja, da vodstvo DUTB ni popolno in je oblikovano tako, da bodo tisti, ki so bili že v preteklosti vpleteni v odločitve glede prodaj, imeli večino. Pričakuje, da bo zato DUTB začela počasneje delovati in bodo vplivi nanjo še večji. Vprašanje pa je, kako se bo vodstvo teh vplivov ubranilo.

Po njegovem mnenju je bilo pismo nekdanjega predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, v katerem opozarja na sume korupcije v družbi Sava, naslovljeno vsej javnosti in službam, ki imajo pristojnosti, da ugotovijo, ali gre za resnične navedbe, in tudi ukrepajo. Sam pa zadev ne pozna toliko, da bi lahko tako kot Nyberg ocenil, ali smrdi po korupciji, je dejal Šircelj.

Priznava pa, da ministru za finance v zgodbi glede DUTB ne zaupa. Kot je spomnil, je Dušan Mramor 1. oktobra poslal pismo na DUTB s prošnjo po pojasnilih glede visokih dohodkov, 2. oktobra pa je napovedal odpoklic Nyberga. Šircelj vso zadevo ocenjuje za neprepričljivo in meni, da je potekala na neprimeren, nekulturen in nečloveški način.

Po mnenju vodje poslancev ZL Luke Mesca za slabo poslovanje slabe banke nista bila kriva samo Nyberg in prejšnji izvršni direktor Torbjörn Mansson, ampak celotni upravni odbor. Namesto, da bi vlada upoštevala sklep komisije DZ za nadzor javnih financ, da mora oditi celotni upravni odbor, je te ljudi celo povišala, tudi Imreja Balogha, pravi Mesec. Balogh je po njegovem mnenju v konfliktu interesov, saj je poslovodna osebnost na Factor banki, ki pa je prenesla svoje slabe terjatve na DUTB.

Mesec se zavzema za to, da omenjene primere pregleda protikorupcijska komisija, tudi glede člana upravnega odbora Janeza Škrubeja, za katerega se je izkazalo, “da je najverjetneje deloval kot lobist Telekoma Austria pri poskusu prevzema T2, ki jo DUTB pošilja v stečaj”.

Nybergove trditve, da v Savi smrdi po korupciji, je treba po besedah Mesca preveriti. Tudi Mramorju v tej zgodbi ne zaupa, ker bi po mnenju ZL moral razrešiti upravni odbor DUTB. Po mnenju Mesca pa je tudi vprašanje, ali so lobiji Slovenijo sploh kdaj izpustili iz rok.

V NSi ugotavljajo, da je v zvezi z DUTB očitno veliko nejasnosti, zato pričakujejo odgovore, ali je šlo za nezakonitost, ali za izgubo zaupanja, ali so v ozadju plače. Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak ni prav, da bi ljudje, ki so bili že prej povezani z NLB oziroma določenimi ljudmi, odločali o usodi slabih kreditov v DUTB. “Zato menimo, da je treba celotno ekipo zamenjati, narediti mednarodni razpis, jasno določiti pravila, vnaprej določiti tudi plačo,” je dejala.

Tudi glede Nybergovih opozoril o korupciji v Savi Novakova ugotavlja, da lobiji v Sloveniji očitno delujejo. Če pa je bil državni sekretar Metod Dragonja predhodno povezan s posamezniki iz Save, kot se špekulira, bi se po mnenju Novakove moral iz te zgodbe izločiti.

Za zdaj v NSi niso sprejeli nobenih sklepov v zvezi z morebitno interpelacijo zoper Mramorja, če se bo pa pokazalo, da so bile okoli tega velike nezakonitosti ali napake, je vse mogoče, je še pojasnila Novakova.

Po mnenju Alenke Bratušek (NP) je neprimerno, da DUTB in premier obračunavata v javnosti. Jih pa lahko, kot pravi, navedbe Nyberga resno skrbijo, zato upa, da bo premier na seji DZ pojasnil, kaj se je v resnici s podjetjem Sava dogajalo. V zvezi s tem se ji postavlja vprašanje, od kje denar za nakup z dodatnim zadolževanjem.

Sicer pa zgodbo glede Save premalo pozna, da bi lahko ocenila, da v tem primeru smrdi po korupciji. Če pa to izreče Nyberg, ki je bil predsednik upravnega odbora DUTB, si poslanci in javnost po mnenju Bratuškove zaslužijo kaj več kot le besede: “Oprostite, v naši državi se to ne bo dogajalo.”

Bolj kot minister Mramor pa so za nekdanjo premierko Bratuškovo sporni drugi neizvršni direktorji, ki jih je v upravni odbor imenovala Cerarjeva vlada in imajo zato privilegij v DUTB. Če so vedeli za vse nepravilnosti, bi morali po besedah Bratuškove iz slabe banke oditi vsi.

STA


Najbolj brano