V objemu svobode

Nocoj, na predvečer 70. obletnice zmage nad nacifašizmom, bo v ljubljanskih Križankah državna proslava, ki jo je režiserka in scenaristka Katja Pegan poimenovala Objemi me, svoboda. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Nocoj bo v Križankah državna proslava ob 70. obletnici 
zmage nad nacifašizmom.  Foto: Daniel Novakovic
Nocoj bo v Križankah državna proslava ob 70. obletnici zmage nad nacifašizmom.  Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > “Pred nami je večer srečnih, veselih, zaljubljenih in strastnih ljudi. Večer različnih evropskih jezikov. Šarmanten večer, kjer je človeško nad ideološkim,” napoveduje Katja Pegan, direktorica koprskega gledališča, ki ji je država zaupala scenarij in režijo proslave, s katero bomo Slovenci poočastili dan zmage nad nacifašizmom. “Želela sem preseči te delitve, ki jim v Sloveniji ni videti konca, in v ospredje postaviti zmago ljubezni,” pojasnjuje Peganova.

Prireditev, ki se bo začela ob 20.30, bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na prvem programu Televizije Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.

9. maja 1945 se je na evropskih tleh tudi uradno končala druga svetovna vojna. “Želela sem se spomniti tega trenutka sreče, tega trenutka, ko je prišla svoboda, po kateri so ljudje tako hrepeneli, in ga zamrzniti,” koncept opisuje Peganova. Ustvarjalci bodo torej nocoj zamrznili ta majski večer pred 70 leti in s pesmimi upora v različnih evropskih jezikih, popularno glasbo in narodno glasbo Evrope in ZDA obudili čas zanosa, zmage, čutnosti in svobode.

Glasbo v prepletu Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, Orkestra Slovenske vojske, Policijskega orkestra, Fake Orchestra, pevcev Tinkare Kovač, Omarja Naberja, Ane Vipotnik, Sandre Feketija, Karin Zemljič in Katje Sever bodo v svoja krila ujeli plesalci v koreografiji Mihe Krušiča. V ozadju bodo filmi Maje Weiss, Dena Baruce in drugih pripovedovali zgodbe dokumentarnih posnetkov osvoboditve evropskih in slovenskih mest ter vojnih dejavnosti, s potovanj po svetu pa se bodo vedno znova vračali k otrokom nekoč in zdaj. Otroški pevski zbor OŠ Koper in otroški zbor RTVS bosta tudi zaključila slavnostni večer. “Zaradi otrok sploh vse to počnemo. Mar ne?” je jasna Katja Pegan. PV


Najbolj brano