V nuklearki manjša poškodba gorivne palice

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek) so pri preverjanju celovitosti jedrskega goriva februarja zaznali verjetnost njegove netesnosti.

Jedrska nuklearka Krško Foto: Martin Kerin
Jedrska nuklearka Krško Foto: Martin Kerin

KRŠKO > Ocenjujejo, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, predsednik uprave Stane Rožman pa je danes zatrdil, da elektrarna obratuje varno in s polno močjo ter brez vplivov na okolje.

Rožman je povedal, da zaznano odstopanje ne pomeni dodatnega tveganja za okolje in nima nobenih vplivov na varnost obratovanja.

Elektrarna obratuje s polno močjo in v okviru zahtev tehničnih specifikacij, ki zelo podrobno določajo omejitve obratovanja. Nastale razmere nimajo nobenih vplivov na varnost obratovanja in ne predstavljajo dodatnega tveganja za okolje.

V Nek bodo stanje gorivnih palic pozorno spremljali, sicer pa jih čez približno mesec čaka novi redni remont, v okviru katerega bodo med drugim sedanje jedrsko gorivo vključno s poškodovano gorivno palico zamenjali. Hkrati bodo na področju jedrskega goriva in drugih področjih izvedli pomembne ukrepe za nadaljnje stabilno delovanje elektrarne, je napovedal Rožman.

15 mesecev stabilnega obratovanja

Iz Nek so sporočili, da je za njimi več kot 15 mesecev izjemno stabilnega obratovanja v 27. gorivnem ciklusu, v katerem so posebno pozornost namenili jedrskemu gorivu.

Po izkušnjah zadnjega remonta leta 2013, ko so odkrili poškodbe gorivnih palic, so za spremljanje stanja jedrskega goriva uvedli zelo stroge ukrepe, ki med drugim zajemajo povečano pogostost vzorčenja primarnega hladila in ukrepe za zmanjšanje njegove kontaminacije.

Analize merjenih podatkov so ves čas potrjevale celovitost goriva, februarja pa so pokazale na verjetnost njegove netesnosti. Trenutne vrednosti so še vedno daleč pod dopustnimi, a kažejo na sum poškodbe sprejemljivega obsega.

Ocenjujejo namreč, da je poškodovana vsaj ena od več kot 28.000 gorivnih palic, ki so sestavni del 121 gorivnih elementov v reaktorski sredici.

Dodali so, da je dobro stanje jedrskega goriva skozi glavnino 27. gorivnega ciklusa rezultat skrbno izvedenih preventivnih ukrepov med remontom 2013, ki je zajel celovito čiščenje celotnega primarnega kroga, pregled gorivnih elementov, mehansko ojačitev najbolj izpostavljenih gorivnih elementov na prečne tokove hladila in drugo.

Hkrati so po remontu 2013 v akcijskem načrtu za spremljanje stanja goriva še podrobneje opredelili pogostost vzorčenja in merila za ukrepanje ob odstopanjih. Ta so zelo rigorozna in predvidevajo zelo natančno spremljanje vseh okoliščin, ki bi lahko vplivale na celovitost goriva.

Aktivnosti v primarnem hladilu pokazale poškodbo gorivne palice

Tako so v zadnjih tednih ugotovili povečanje določenih aktivnosti nekaterih za odstopanje značilnih izotopov v primarnem hladilu in izvedli lastno kakor tudi neodvisno evalvacijo stanja celovitosti jedrskega goriva. Rezultati kažejo poškodbo vsaj ene gorivne palice.

Kot so pojasnili, je gorivna palica kovinska cevka s premerom približno centimeter, vanjo pa so zložene uranove tabletke. Če taka palica ne tesni dobro, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga. Prav z meritvami povišane koncentracije radioaktivnosti v čistilnem sistemu primarnega kroga lahko pravočasno zaznajo verjetnost poškodbe.

Nek je po lanskem stabilnem obratovanju praktično pred začetkom rednega remonta, ki se naj bi začel aprila. Med remontom bo poleg številnih preventivnih dejavnosti in projektov tehnološke nadgradnje izvedli tudi modifikacijo struktur reaktorja, s katero bodo zagotovili preusmeritev hladilnega toka primarne vode v reaktorski posodi, kar bo bistveno prispevalo k celovitosti in stabilnosti jedrskega goriva.

Priprave na izvedbo te dolgoročne rešitve so začeli takoj po koncu zadnjega remonta, so še sporočili iz Nek.

STA


Najbolj brano