V novinarskih organizacijah zaskrbljeni zaradi novih odpuščanj v medijih

Iz stanovskih organizacij znova prihajajo opozorila v zvezi z odpuščanji novinarjev. V upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) so tako pozvali lastnike medijev, “naj pri poslovanju spoštujejo delovno zakonodajo, pravice novinarjev in naj delajo v korist medijske svobode”. Spomnili so na odpuščanja v medijski hiši Delo.

Odpuščanja novinarjev, ki so v preteklih letih prizadela 
lokalne medije, so leta 2015 in lani doletela še velike medijske 
hiše, tudi Delo. Foto: STA
Odpuščanja novinarjev, ki so v preteklih letih prizadela lokalne medije, so leta 2015 in lani doletela še velike medijske hiše, tudi Delo. Foto: STA

LJUBLJANA > “Zadnja odpuščanja na Delu, ko sta bila odpuščena Peter Jančič in Sonja Merljak Zdovc, v ne tako dolgem obdobju pa tudi v drugih medijih, kažejo, da ima Slovenija težave z lastništvom medijev,” so v današnjem pozivu poudarili v ZNP. Po njihovi oceni slovenske medije očitno prevzemajo lastniki, ki se ne spoznajo na medijski trg in jim je razvoj medijskih vsebin postranska zadeva.

“Njihova pričakovanja so raje usmerjena v to, da skušajo preko medijev doseči druge cilje, jih finančno izčrpavati in iz njih kovati zgolj dobiček,” so do lastnikov medijev kritični v združenju. Opozorili so, da takšna politika kadrovsko slabi medije, posledično pa zmanjšuje njihovo kakovost in iz novinarjev dela povsem podrejene delavce.

V ZNP so izpostavili, da lastniki medijev odpuščajo uveljavljene in izkušene novinarje, ki so zanje predragi, namesto njih pa najemajo samostojne novinarje: “Ob tem pogosto prihaja do kršenja delovne zakonodaje, saj novinarje odpuščajo iz navidezno poslovnih razlogov, istočasno pa nazaj preko obvoda zaposlujejo nove novinarje.” Takšna praksa po podatkih upravnega odbora ZNP velja tudi za odpuščanja na Delu.

Lastniki medijev novinarje po navedbah ZNP odpuščajo postopoma, da jim ni treba pripravljati programov odpuščanj presežnih delavcev. Zakon o delovnih razmerjih namreč od delodajalca zahteva, da v primeru večjih odpuščanj pripravi program razreševanja presežnih delavcev, so spomnili v združenju.

“Res je sicer, da so za zdajšnje stanje v največjih medijih delno krivi tudi sami novinarji, ki so v preteklih letih množično prodajali svoje lastniške deleže v medijih, vendar pa slednje ne opravičuje spornih ravnanj zdajšnjih lastnikov,” so zapisali v ZNP.

Nasploh so slovenski mediji že dlje časa v nezavidljivem položaju. Odpuščanja novinarjev, ki so v preteklih letih prizadela lokalne medije, so leta 2015 in lani doletela tudi velike medijske hiše. Zlasti odpuščanja na Delu in Večeru so spravila na noge velik del novinarske skupnosti. Zaskrbljenost v stanovskih organizacijah je toliko večja, ker je prostor sporazumevanja med socialnimi partnerji večinoma povsem skrčen.

V Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) so tako že večkrat opozorili, da so novinarji običajno postavljeni pred izvršeno dejstvo odpovedi, zato je dejavnost sindikata zožena na zagotavljanje sodnega varstva. Ponudba delovne sile vse bolj presega povpraševanje, rednih zaposlitev za novinarje skorajda ni. Iz novinarskih vrst zato prihajajo pozivi k večji solidarnosti med novinarji.

Glavni tajnik SNS Iztok Jurančič je konec decembra kot primer izpostavil prav medijsko hišo Delo. Po njegovih besedah je zanjo značilen globok konflikt interesov zaradi zastarelega socialnega dialoga.

STA


Najbolj brano