V noči na soboto nas čaka prehodna prekinitev poletja

Minuli konec tedna je bila vremenska slika zelo različna med obalo in notranjostjo države ter severnejšimi predeli. Ob morju je prevladovalo spremenljivo vreme z občasnimi razjasnitvami, posamezne plohe so bile prej izjema kot pravilo, drugod je bilo več oblakov in občasnega dežja, ponekod v predalpskem in alpskem svetu pa so bile plohe in nevihte tudi vztrajne.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon.
Nad večjim delom Evrope se zadržuje subtropski anticiklon.  

PRIMORSKA > Pihali so okrepljeni južni vetrovi, ki so oblake hitro ponašali proti severnejšim predelom, kjer so se kopičili ob vznožju višjega goratega zaledja in se je vlažen zrak vzpenjal. Ob morju je šlo v bistvu le za njihov hiter prehod, ki je prinašal precejšnjo spremenljivost, hkrati pa onemogočal večje in dolgotrajnejše pojave.

Uvod v poletje

V začetku tega tedna se je vremenska slika znova občutno spremenila. Prehodno nas uvaja kar v poletje. Zahodno od Britanskega otočja in nad zahodnim Sredozemljem se je namreč poglobila obsežna višinska dolina, ki izpodriva severnoafriški zrak proti osrednjim ter deloma severnoevropskim predelom. Prehodno se je okrepil subtropski anticiklonski greben s suhim in vročim zrakom, ki je zaobjel tudi naše kraje. Prinaša pa, še danes in deloma jutri, veliko stanovitnost in povečini sončno vreme ter za ta čas visoke temperature.

Burja onesposobila vpliv morja

Živo srebro se je zlasti na Goriškem ponekod že povzpelo nad 28 stopinj Celzija, ob morju pa se je dotaknilo skoraj 27 stopinj Celzija. Obe vrednosti sta za ta čas razmeroma visoki, še posebej temperatura, ki je bila namerjena ob morju, zlasti če pomislimo, da ima morje trenutno le nekaj več kot 17 stopinj Celzija in bi moralo zato občutno zaustavljati dnevni vzpon temperature. Tokrat je bilo drugače, ker je pihala burja, ki je onesposobila njegov vpliv. Hladnejši zrak je odganjala proti odprtemu morju, proti nam pa je z burjico iznad že kar tople celine pritekal bolj suh in toplejši zrak. Zato smo v minulih dneh povečini namerili najvišje temperature v tekočem letu doslej. Ozračje se je otoplilo tudi v najvišjih slojih, toda nekoliko manj kot v prizemlju, kjer odigrava večjo vlogo zdaj že močno sončno žarčenje. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju je radiosonda včeraj opolnoči namerila natanko 10 stopinj Celzija, se pravi dve stopinji Celzija več od dolgoletnega povprečja, ničta izoterma pa je bila ob isti uri na višini 3339 metrov, dobrih 500 metrov višje od normalnosti.

Danes in še deloma jutri ne gre pričakovati večjih sprememb, medtem ko bo v noči na soboto od zahoda dosegel naše kraje bolj nestanoviten zrak. Os višinske doline, ki se zadržuje nad zahodnim Sredozemljem, se bo namreč v obratni smeri urinih kazalcev pomaknila nekoliko bližje našemu območju, hladnejši zrak pa bo zaobjel italijanski severozahod ter vsaj obrobno tudi naše kraje.

Danes in jutri toplo in pretežno jasno

Danes in jutri bo pretežno jasno in prijetno toplo. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 26 stopinj Celzija. Jutri zvečer ali v noči na soboto se bo ob dotoku hladnejšega in bolj nestanovitnega zraka povečala nestanovitnost. Zvečer ali ponoči se bodo začele pojavljati padavine, vmes bodo tudi krajevne plohe in nevihte. Nekoliko se bo ohladilo. V soboto bo delno jasno do spremenljivo oblačno, zlasti v popoldanskih urah bodo ponekod nastale posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo malo nad 20 stopinj Celzija. V nedeljo kaže spet na večjo stanovitnost in na nekoliko višje temperature. Več sonca bo v dopoldanskih urah, več spremenljivosti pa v popoldanskih, ko bo nastajala kopasta oblačnost, mestoma lahko tudi kakšna ploha ali nevihta. BRA


Najbolj brano