V nekaj urah dve hudi alergični reakciji na pike žuželk

Bovški gasilci in tolminski reševalci so v torek v bližini Loga pod Mangartom pomagali turistu, ki je bil zaradi pika čebele v anafilaktičnem šoku. Kmalu zatem so podoben primer zaradi pika ose imeli v bližini Trebnjega. Ker so piki čebel, čmrljev, os in sršenov lahko nevarni, je ob preobčutljivostnih reakcijah nujna čim hitrejša zdravniška pomoč.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Tujega turista v Logu pod Mangartom so oskrbeli reševalci, prav tako domačina, ki so ga našli ob cesti Železno-Lisec v občini Trebnje. Občan je med pogovorom z njimi izgubil zavest, odpeljali pa so ga v novomeško splošno bolnišnico.

Na pike čebel, čmrljev, os in sršenov je alergičnih med odstotek in pet odstotkov prebivalstva. Alergija po piku žuželke je imunski odziv, ki je posledica reakcije med strupom žuželke in proti strupu usmerjenimi specifičnimi protitelesi.

Alergija se lahko pojavi lokalno ali sistemsko. Pri lokalni preobčutljivostni reakciji nastane na mestu pika večja srbeča oteklina, ki lahko vztraja tudi več dni. Koža na prizadetem predelu je običajno pordela.

Za sistemske preobčutljivostne reakcije pa je značilna prizadetost kože in podkožja. Pojavi se srbenje, rdečina, koprivnica in oteklina na od pika oddaljenem mestu. Pri težki sistemski preobčutljivostni reakciji pa bolnik težko diha, lahko mu piska v prsih, ima pospešen srčni utrip, postane omotičen, lahko izgubi zavest ali doživi anafilaktični šok.

Težke sistemske preobčutljivostne reakcije so življenjsko nevarne. Alergijski pojavi se praviloma razvijejo zelo hitro po piku, v nekaj minutah do ene ure. Takrat je nujno treba poiskati medicinsko pomoč.

Pri Čebelarski zvezi Slovenije so skupaj z ministrstvom za zdravje pred kratkim pripravili navodila za ravnanje ob primeru pika čebel. V navodilih tako svetujejo, naj v primeru pika oseba takoj odstrani želo, če je to ostalo v koži. Pri tem naj pazi, da ne stisne strupnega mešička, saj je v njem še vedno strup.

V primeru nastanka otekline svetujejo, naj si oseba pomaga s hladnim obkladkom in kortikosteroidnim mazilom. Če se oteklina povečuje, pa z antihistaminikom. Če se stanje poslabšuje, oseba potrebuje zdravniško pomoč

STA


Najbolj brano