V nekaj letih v tovornjakih le še pametni tahografi

DZ je danes prejel novelo zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih, ki od cestnih prevoznikov zahteva uporabo novih tehnološko naprednejših tahografov. Predvidoma bodo obvezni od leta 2019.



Obveznost vgradnje pametnih tahografov v nova vozila je 
predvidena za leto 2019, kar bo urejeno s posebnimi izvedbenimi akti Evropske komisije. Foto: Furs
Obveznost vgradnje pametnih tahografov v nova vozila je predvidena za leto 2019, kar bo urejeno s posebnimi izvedbenimi akti Evropske komisije. Foto: Furs

LJUBLJANA > Novela zakona v slovenski pravni red prenaša določbe evropske uredbe, ki ureja področje tahografov. Na tej podlagi bo med drugim uveden nov pametni tehnološko naprednejši tahograf, s katerim se bo zmanjšala možnost manipulacij na področju socialne zakonodaje.

Obveznost vgradnje pametnih tahografov v nova vozila je predvidena za leto 2019, kar bo urejeno s posebnimi izvedbenimi akti Evropske komisije. Večina določb, ki urejajo področje uporabe tahografov, vozniških kartic in tahografskih vložkov, se bo sicer začela uporabljati še letos, je dopoldne poslancem povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisk.

Poleg tega se z novelo zakona posodabljajo postopki nadzora nad socialno zakonodajo v cestnem prometu, in sicer gre za pravila o časih vožnje, odmorih in počitkih voznikov.

Novela zakona po prepričanju vlade prinaša večjo varnost v cestnem prometu, zmanjšuje možnosti izkoriščanja mobilnih delavcev ter preprečuje sivo ekonomijo in krepi pošteno konkurenco v panogi. Poslanci so se v razpravi strinjali, a številni so opozarjali, da ima ključno vlogo pri tem nadzor.

“Kontrole nad spoštovanjem zakona morajo biti redne in temeljite,” je zahteval Miha Kordiš (ZL). Marija Kotnik Poropat (Desus) pa je pristojne pozvala, naj policiste opremijo z ustrezno opremo, ki jim bo omogoča boljše in hitrejše odkrivanje prirejenih tahografov.

STA


Najbolj brano