V nedeljo padavine in ohladitev

Vremenska slika bo v prihodnjih dneh, do vključno sobote, bolj umirjena. Obsežen in globok ciklon, ki je nastal nad severnim Sredozemljem, kjer je vztrajal več dni, bo namreč oslabel in prehodno bo nastalo širše območje enakomernega zračnega tlaka.

Ciklon nad Sredozemljem slabi.
Ciklon nad Sredozemljem slabi. 

PRIMORSKA > Le ponekod (in še to le občasno) bodo ostanki oblačnega pasu še segali do naših krajev, kar se bo, denimo, obrobno zgodilo tudi danes, zato bo še nekaj spremenljivosti ali oblačnosti in tudi kakšna kaplja dežja ni ravno povsem nemogoča. Jutri in v glavnem v soboto bo več sonca pred novim poslabšanjem, ki bo naše kraje zajelo v nedeljskih popoldanskih ali večernih urah. Šlo bo za razmeroma kratkotrajno, toda kar izrazito poslabšanje, ponekod v zimskem slogu, ki se bo zaključilo v ponedeljek. Za njim bo na vrsti večdnevna stanovitnost, ki bo, kot kaže, trajala večji del prihodnjega tedna. Vseskozi pa bo za ta čas razmeroma hladno, temperature se bodo povečini zadrževale za nekaj stopinj Celzija pod dolgoletnim povprečjem ali v najboljšem primeru le občasno okrog dolgoletne normalnosti.

Ob morju jesen, v gorah zima

Obsežna in globoka višinska dolina, ki je od evropskega severa segala do severnoafriških predelov, je v nedeljo dosegla naše kraje, od nje pa se je nato po pričakovanjih v ponedeljek odcepil obsežen ciklon, ki se je več dni zaustavil nad severnim Sredozemljem. Višinsko dolino so spremljali izraziti sredozemski vetrovi, ki so bili odločilni za razvoj vremena pri nas.

Ne zgodi se ravno pogosto, da je vremenska slika tako različna od južnih do severnih predelov. Ob morju in v nižinah smo ob jugovzhodnem vetru beležili visoke temperature in so bile padavine zlasti v prvem delu poslabšanja manj pogoste in občutno skromnejše. Glavnina oblakov in padavinskega pasu se je namreč kopičila v severnih nižinskih predelih in v gorah, kjer je bil hladnejši del ciklona z zaledjem občutno bolj mrzlega zraka.

Temperature so bile v gorah povečini okrog ledišča ali pod lediščem, meja sneženja se je ponekod spustila, ob močni jakosti padavin, do nadmorske višine okrog 800 metrov. V gorah se je nabrala za ta čas zelo bogata snežna odeja in razmere so povsem zimske. Za razliko od minulih dveh ali treh preteklih poslabšanj s sneženjem ne gre le za muho enodnevnico, kajti nizke temperature bodo še vztrajale.

Ob koncu tedna pa v gorah pričakujemo novo pošiljko snega, ki bo zaradi kratkotrajnosti poslabšanja sicer verjetno nekoliko manj bogata, vseeno pa bo snežno odejo odebelila za vsaj novih deset do 20 centimetrov.

Izrazit temperaturni gradient

Radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini je na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila najnižjo temperaturo “le” +2,2 stopinje Celzija, toda ta podatek ne preseneča, kajti toplotni gradient je bil izrazit in je bila temperatura že nekoliko severneje na isti višini za nekaj stopinj nižja. Ničto izotermo pa je namerila na nadmorski višini 1794 metrov. Kakorkoli, ozračje je bilo precej hladnejše od dolgoletnega povprečja in zaenkrat se tudi ne bo bistveno segrelo.

Mrzel severni zrak bo obšel Alpe

Nov vrhunec vremenskega dogajanja pričakujemo med nedeljo in ponedeljkom. Nad Skandinavskim polotokom se bo v prihodnjih dneh poglabljalo obsežno in globoko ciklonsko območje z bogatim zalogajem mrzlega arktičnega zraka. Obsežna višinska dolina se bo postopno širila proti južnejšim vzporednikom in bo v nedeljo dosegla Alpe. Za ta čas mrzel severni zrak jih bo obšel na zahodni strani in bo posredno povzročil nastanek ciklona nad severnimi italijanskimi predeli. Naše kraje bo zajelo poslabšanje s padavinami in z ohladitvijo, ki bo trajalo do ponedeljka, za njim pa se obeta nekajdnevno obdobje umirjenega toda razmeroma hladnega vremena.

Meja sneženja se bo spustila do 500 metrov

Danes bo povečini zmerno do občasno pretežno oblačno. Ponekod ni ravno izključena kakšna manjša kaplja dežja. Jutri bo pretežno jasno in čez dan malo topleje. V soboto dopoldne bo povečini še precej jasno, čez dan pa bo postopno več oblačnosti.

V nedeljo bo oblačno, čez dan se bodo od severa začele pojavljati padavine. Vmes bodo lahko posamezne plohe in nevihte. V gorah bo snežilo. Meja sneženja se bo v noči na ponedeljek ponekod spustila do nadmorske višine okrog 500 metrov. V ponedeljek zjutraj bodo ponekod možne še poslednje padavine, čez dan se bo vreme nekoliko izboljšalo. Pihala bo močna burja. Hladneje bo. BRA


Najbolj brano