V mrzlih dneh ne pozabite na živali

Slovenija se je v teh dneh znašla v primežu nizkih temperatur, zato Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja, da je treba živali zaščititi pred škodljivimi vremenskimi vplivi. V času hudega mraza je pomembno, da so živali čiste in suhe, saj ima mokra in z blatom zamazana dlaka manjšo izolacijsko sposobnost.

LJUBLJANA > Prezimovanje rejnih živali na prostem je vse bolj pogost način reje, ki ne predstavlja tveganja za dobrobit živali, če je izveden na pravilen način. Za takšno rejo je npr. primerno govedo (predvsem krave dojilje, presušene krave, plemenske telice), pa tudi ovce in konji.

Pašne živali v zelo mrzlih dneh potrebujejo 15-20 odstotkov več energije, zato takrat pojedo več krme, da si zagotovijo dovolj energije za vzdrževanje telesne temperature. Pomembno je, da so živali v začetku zime v dobri telesni kondiciji, opozarja uprava.

Tako kot čez vse leto tudi pozimi velja, da morajo biti živali na prostem zavarovane pred neugodnimi vremenskimi razmerami, plenilci in drugimi nevarnostmi. Ko je vreme neugodno, morajo dobiti najmanj zaščito pred močnim vetrom in suh prostor oz. suho mesto za počitek, pri čemer je lahko zavetje naravno (grmovje, gozd) ali grajeno. Imeti morajo tudi dovolj krme in pitne vode.

Hišnim živalim, ki so na prostem, morajo imetniki v prihajajočih dneh zagotoviti dobro izoliran prostor, kamor se lahko zatečejo pred mrazom in vetrom, ter več hrane za ohranjanje telesne temperature. Zagotoviti jim morajo tudi dovolj tekoče in zdravstveno neoporečne vode.

STA


Najbolj brano