Na Primorskem dva centra in šest satelitov

Predlog za reorganizacijo službe nujne medicinske pomoči za Primorsko predvideva regijska urgentna centra v Izoli in Novi Gorici ter manjše satelitske urgentne centre v Tolminu, Ajdovščini, Idriji, Postojni, Sežani in Ilirski Bistrici. Nov način nudenja nujne pomoči naj bi se vzpostavil do leta 2019.

Država je predstavila, kako si predstavlja organizacijo urgentne službe po državi. Lokalne skupnosti so s pripombami 
na vrsti zdaj. Foto: Jasna Arko
Država je predstavila, kako si predstavlja organizacijo urgentne službe po državi. Lokalne skupnosti so s pripombami na vrsti zdaj. Foto: Jasna Arko

LJUBLJANA > V Sloveniji bi delovalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov, razporejenih povsod tam, kjer zaradi geografskih in demografskih značilnosti pacientov ni mogoče v zelo kratkem času pripeljati do regijske urgence.

Ekipe na terenu

Predlog pravilnika, ki je od danes v enomesečni javni razpravi, predvideva tudi mobilno mrežo. V njej bo predvidoma 60 nujnih reševalnih vozil in 35 reanimobilov. Ta vozila se ne bodo kar preselila v nove centre, pač pa bodo zaradi zagotavljanja čim krajših odzivnih časov ostala v zdravstvenih domovih, kjer že po sedanjem sistemu izvajajo nujno medicinsko pomoč (NMP).

Ministrstvo bo reorganizacijo uvajalo postopoma do leta 2019, kot prva naj bi začela delovati dispečerska služba. “Dispečerska služba bo imela nadzor nad vsemi mobilnimi enotami nujne medicinske pomoči, sprejemala bo vse nujne klice in enovito odločila, kakšno ekipo pacient v določenem primeru potrebuje,” pojasnjuje Renata Rajapaksa, ki je sodelovala pri pripravi novega pravilnika. Dispečerska centra bosta v Ljubljani in Mariboru; ustanovili naj bi ju še letos, na območju vse države pa bi začela delovati do sredine prihodnjega leta.

Odročne kraje bodo pokrili sateliti

Postopoma bi do leta 2019 svojo opremo nadgradili satelitski centri. “To so manjše urgence, ki jih bomo organizirali v okviru zdravstvenih domov, kjer že sedaj obstaja nujna medicinska pomoč,” pojasnjuje Roman Košir, tudi on eden od pripravljalcev novega pravilnika. Satelitske urgence, na Primorskem v Tolminu, Ajdovščini, Idriji, Postojni, Sežani in Ilirski Bistrici, bi morale imeti triažo (vstopna točka, kjer bodo ocenili pacientovo zdravstveno stanje in ga napotili na prava vrata), ustrezne prostore tako za delo kot za opazovanje, EKG, ultrazvok, ambulantni laboratorij, pripomočke za dihanje in tudi svoje reševalno vozilo.

Novi urgentni centri, ki naj bi bili dograjeni do konca letošnjega leta, bodo morali v primerjavi s sateliti imeti še več ambulant za poškodbe, bolezni in hitre preglede, pa tudi prostore za reanimacijo in operacijske sobe za najnujnejše primere. JANA KREBELJ


Najbolj brano