V ljubljanski stolnici posvetitev novega pomožnega škofa Šuštarja

V ljubljanski stolnici bo danes potekala posvetitev novega ljubljanskega pomožnega škofa Franca Šuštarja, ki ga je papež Frančišek na ta položaj imenoval v začetku februarja. Glavni posvečevalec na slovesni maši bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, po posvetitvi pa bo ljubljanska nadškofija imela dva pomožna škofa.

Franc Šuštar Foto: STA
Franc Šuštar Foto: STA

LJUBLJANA > Franc Šuštar, ki je z imenovanjem postal tudi naslovni škof škofije Ressiane, se je rodil 27. aprila 1959 v Ljubljani. Otroštvo je preživel v kmečki družini v vasi Preserje pri Homcu. Po osnovni šoli je bil v letih 1974 do 1978 v malem semenišču v Vipavi. Po maturi in služenju vojaškega roka je vstopil v bogoslovno semenišče in se vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Po dveh letih ga je nadškof Alojzij Šuštar poslal na študij v Rim, kjer je končal doktorat s področja osnovnega bogoslovja na papeški Univerzi Gregorijani.

Mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1985 v Ljubljani. Kot kaplan je sprva služboval v župniji Ljubljana-Moste in Ljubljana-Fužine. Od leta 1991 do leta 1997 je bil ravnatelj v ljubljanskem bogoslovnem semenišču, zatem je osem let opravljal službo župnika v Grosupljem. Nekdanji nadškof Alojz Uran ga je nato za dve leti postavil za stolnega župnika v Ljubljani in za arhidiakona. Od leta 2007 je bil Šuštar ponovno ravnatelj bogoslovnega semenišča, kjer je opravljal tudi vlogo ekonoma.

Ljubljanska nadškofija je imela do leta 2006 dva pomožna škofa. Takrat sta to bila Anton Jamnik in Andrej Glavan, ki pa je bil nato imenovan za novomeškega škofa. Od takrat je bil pomožni škof ljubljanske nadškofije samo Jamnik.

Šuštar je ob imenovanju za ljubljanskega pomožnega škofa povedal, da škofovska služba obsega zelo široka področja delovanja in služenja v Cerkvi, zato jo gleda z velikim spoštovanjem in tudi strahom. Poleg tega je izrazil zaupanje in prošnjo, da bi bil vredno orodje v božjih rokah. Za svoje škofovsko geslo si je izbral stavek iz Svetega pisma “Gospod je blizu”.

STA


Najbolj brano