V koaliciji že napovedali odpravo neustavnosti zakona o poslancih

V koalicijskih strankah spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, ki je ugotovilo neustavnost zakona o poslancih, in napovedujejo, da bi neskladje z ustavo lahko odpravili v okviru spremembe volilne zakonodaje, ki je že v obravnavi v DZ. Franc Jurša iz Desusa je priznal odgovornost vseh, ki so v DZ sprejeli odločitev glede mandata Janeza Janše.

Franc Jurša iz Desusa je priznal odgovornost vseh, ki so v 
državnem zboru sprejeli odločitev glede mandata Janeza 
Janše. Foto: STA
Franc Jurša iz Desusa je priznal odgovornost vseh, ki so v državnem zboru sprejeli odločitev glede mandata Janeza Janše. Foto: STA

LJUBLJANA > Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi za medije po današnjem vrhu koalicije pred sejo vlade dejala, da spoštujejo odločitev ustavnega sodišča, hkrati pa ugotavljajo, da je ustavno sodišče pomanjkljivosti v izvajanju zakona o poslancih ugotovilo po 20 letih.

Bo sploh kdo odgovarjal?

Na vprašanje, ali bo zaradi odločitve DZ glede mandata poslanca SDS Janeza Janše, s katero so po ugotovitvi ustavnega sodišča posegli v poslančevo pravico, kdo odgovarjal, je odgovorila, da je v obravnavi v DZ sprememba volilne zakonodaje in da bodo naredili vse, da uredijo vse ugotovljene pomanjkljivosti. Zagotovila je, da bodo vse svoje napore vložili v to, da bodo ugotovljeno neustavnost odpravili že v tej obravnavi.

Predlog novele zakona o poslancih, ki je trenutno v parlamentarni proceduri, po mnenju vladne službe za zakonodajo, ustrezno ureja pravno varstvo zoper odločitev državnega zbora o prenehanju mandata. Glede na zadnjo odločbo ustavnega sodišča o zakonu o poslancih, pa bi veljalo izrecno urediti, kakšne posledice ima vložitev pritožbe, dodajajo.

Minister za javno upravo in podpredsednik vlade iz vrst SMC Boris Koprivnikar pa je bil v odzivu na odločitev ustavnih sodnikov kratek: “Odločitev me preseneča, vendar jo spoštujemo, tako kot spoštujemo druge odločitve za to pristojnih organov.”

Po besedah vodje poslanske skupine Desus Franca Jurše imajo vsi, ki so sprejeli odločitev glede Janševega mandata, tudi določeno odgovornost. Spomnil je, da so imeli v poslanski skupini Desus nekatere pomisleke v začetku obravnave primera in so želeli drugačne rešitve. Toda ker so se znotraj koalicije tako odločili, je bil sprejet sklep, kakršen je bil, je pojasnil.

“Spoštujemo odločitev ustavnega sodišča in bomo tako v prihodnosti tudi ravnali,” je dejal in tudi on spomnil, da je v postopku v DZ sprememba zakonodaja. Na vprašanje, ali bi moral kdo od poslancev, ki so takrat glasovali za tak sklep DZ, odstopiti, je odgovoril, da so bile v tem primeru različne naloge in odgovornosti. “Tisti, ki so vodili te aktivnosti, mogoče o tem tudi razmišljajo, zelo težko pa odgovorim, ker ne znam brati njihovih misli,” je glede odstopov povedal Jurša.

Predsednik SD ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan pa je dejal, da odločbe ustavnega sodišča niso takšne narave, da bi se ljudje opredeljevali, ali se kdo strinja z njimi ali ne. “Pravna država je to, da se odločbe ustavnega sodišča spoštujejo,” je dodal.

Ustavni sodniki: Zakon poslancem ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva

Pri presoji ustavnosti zakona o poslancih so ustavni sodniki ugotovili, da poslancu, ki mu je prenehal mandat, ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva zoper sklep DZ oziroma mu takšno pravico celo odvzema. Zato so ustavni sodniki z odločbo ugotovili, da na tem področju obstaja pravna praznina, ki jo mora DZ odpraviti v enem letu. Glede Janševe pritožbe pa je ustavno sodišče ugotovilo, da je DZ z ugotovitvijo, da mu je prenehal mandat, nedopustno posegel v pravico do izvrševanja na volitvah pridobljenega mandata.

STA


Najbolj brano